Dit zijn de 10 signalen van Erfelijk familie trauma

Erfelijk familietrauma heeft een diepgaande invloed op ons leven, het vormt onze emotionele welzijn en relaties. Het erkennen en aanpakken van dit diepgewortelde trauma is essentieel voor persoonlijke groei en het creëren van een stralende toekomst. In deze blogpost zullen we het concept van erfelijk familietrauma verkennen, de effecten ervan bespreken en praktische stappen bieden voor genezing. Als je op zoek bent naar ondersteuning op jouw genezingsreis, sta ik Mark Schadenberg klaar om je te begeleiden op het pad van genezing en transformatie.

10 signalen van erfelijk trauma

 

Erfelijk trauma betekent dat de gevolgen van traumatische ervaringen doorgegeven kunnen worden van generatie op generatie. Zoals je misschien ervaren hebt, kunnen vervelende ervaringen jou nog lang invloed op jou hebben. Meestal gaat zo’n situatie jou niet in de koude kleren zitten. Het beïnvloedt de manier waarop we ons voelen, hoe je denkt en hoe je je gedraagt. Van fysieke klachten tot gedragsproblemen. Allerlei verschillende klachten kunnen het gevolg zijn van een traumatische ervaring.

Steeds meer wetenschappelijke bronnen beginnen te bevestigen wat al decennialang beweerd wordt in verschillende levensstromen; trauma kan erfelijk worden doorgegeven. Ik zie ontzettend vaak familielijnen waarin bepaalde problemen terugkomen door de generaties heen. Het kan zich uiten op veel verschillende manieren. Ik neem je graag mee door de meest voorkomende die ik in de laatste jaren tegen ben gekomen in mijn praktijk.

 

  1. Herhalende patronen 

Denk hierbij aan patronen zoals alcoholisme, drugsverslaving of overmatige gewelddadigheid. Patronen herhalen zich omdat er epigenetische veranderingen plaatsvinden in de genen van de ouders. Deze worden erfelijk doorgegeven waardoor de kinderen geneigd zijn om ook te vluchten in hetzelfde gedrag. Ook is een kind dat opgroeit in een situatie waar bijvoorbeeld veel alcoholgebruik is, geneigd om zelf ook sneller veel alcohol te gaan drinken. Wil je hier meer over weten? Ik schreef een blog over herhalingsdwang, die kun je hier lezen.

  1.  Chronische fysieke klachten of ziekten

Ziekten hebben naast een fysieke oorzaak ook vaak een energetische of emotionele oorzaak. Vaak zijn ziektes het gevolg van overmatige stress. Stress is vaak een van de gevolgen van trauma. Als deze stress lang in iemands lichaam zit – omdat deze is doorgegeven door vorige generaties – ontstaan er ziektes. Ziekte komt namelijk voort uit het negeren van klachten. De klachten worden dan heftiger zodat jij ze niet meer kunt negeren.

  1.  Eenzaamheid

Trauma kan ervoor zorgen dat er een onveilige hechting ontstaat tussen mensen. Als dit wordt doorgegeven aan kinderen beïnvloedt dit de ontwikkeling van het kind op het sociaal/emotionele gebied. Dit kan leiden tot eenzaamheid. Ook kan eenzaamheid ontstaan als er angst is voor de buitenwereld. Dit kan ontstaan door allemaal verschillende soorten trauma’s die ik in deze blog met je bespreek.

  1.  Overtuigingen

Gevoelens en overtuigingen zoals angst, schaamte, schuldgevoelens of wantrouwen kunnen sterk aanwezig zijn in een familie. Zo kun je bijvoorbeeld snel last hebben van schuldgevoelens als er veel schuld in jouw familielijn is voorgekomen.

  1.  Problemen met intimiteit of relaties

Dit zie ik helaas ontzettend vaak voorbijkomen in mijn praktijk. Mensen vinden het lastig om fijne, stabiele relaties te behouden. Dit kan komen door verbanden die een grote invloed hebben gehad in de familiegeschiedenis. Zo kan het (bijvoorbeeld) vreemdgaan van jouw vader invloed hebben op hoe jouw relatie tot mannen is, of andersom. Hetzelfde geldt voor intimiteit, dit is een ontzettend kwetsbaar gedeelte van een relatie. Die door verschillende gebeurtenissen uit de familiegeschiedenis beïnvloed kan worden; denk aan seksueel misbruik, miskramen of onbedoelde zwangerschappen.

  1.  Moeite met emoties

Traumatische ervaringen hebben een grote invloed op emoties. Zo kan trauma ervoor zorgen dat jij emoties moeilijker verwerkt. Je kan bijvoorbeeld gedistantieerd zijn van je gevoel als een soort van overlevingsmechanisme. Dit gedistantieerde mechanisme kan door erfelijk trauma worden doorgegeven.

  1.  Onverklaarbare angsten of fobieën

Denk hierbij aan angsten voor specifieke dingen zoals hoogtes, water of afgesloten ruimtes. Het kan zijn dat er in jouw familielijn een traumatische ervaring is geweest die te maken heeft met jouw angst. Zo had ik laatst een sessie met een man, hij had een ontzettende angst voor water. Zonder dat daar volgens hem een aanleiding voor was. Toen we zijn familiegeschiedenis samen gingen ontleden, kwamen we erachter dat het broertje van zijn opa was verdronken. Het trauma hiervan zat vast in de familielijn.

  1.  Herhalende dromen en nachtmerries

Dromen en nachtmerries kunnen wijzen op onverwerkt trauma. Zoals je misschien weet hebben dromen vaak een diepere betekenis. Dit wordt erkend door toonaangevende wetenschappers zoals Jung en Freud. Dromen kunnen jou veel vertellen over processen waar jij op dat moment doorheen gaat. Maar ook welke traumatische ervaringen er spelen in de familie. Wil je hier meer over weten? Ik schreef er een blog over, die je hier kan lezen.

  1.  Problemen met vertrouwen of hechting

Heb jij moeite met het vertrouwen van mensen of voel je vaak afstand, ook naar de mensen die je liefhebt? Dit kan voortkomen uit geërfde trauma’s die voortkomen uit beschadigingen van vertrouwensbanden. Hierbij kan je denken aan moord door iemand die heel dichtbij iemand stond, verraad of emotioneel/lichamelijk misbruik en verwaarlozing.

  1.  Obsessie met de dood

Een obsessie met de dood kan heel goed wijzen op een onverwerkt trauma in de familiegeschiedenis. Angst voor de dood betekent dat er een traumatische ervaring heeft plaatsgevonden. Denk hierbij aan het vroeg overlijden van een familielid of een onverwachts overlijden van iemand die dichtbij stond.

Als je een of meerdere van deze signalen herkent, kan dit dus wijzen op erfelijk trauma. En waarschijnlijk houden deze klachten je tegen in het dagelijks leven. Het is namelijk niet niks om de lasten van je familielijn met je mee te dragen. Belangrijk is dat je je niet verantwoordelijk hoeft te voelen voor de ervaringen en gevoelens van je familiestamboom. Jij bent je eigen persoon die het verdient om vrij van trauma door het leven te gaan.

Wil je met je geërfde trauma aan de slag?

Wil je een eigen start maken dan is mijn online cursus een mooi begin! Wil je liever met mij 1 op 1 aan de slag? Plan dan hier jouw kennismakingsgesprek

Meld je aan!