fbpx Skip to main content

De wintertijd komt er weer aan.

Elk jaar is het weer raak, we mogen dan de klok een uur veranderen in maart een uur vooruit en in oktober een uur achteruit. Gelukkig gaat dit allemaal automatisch op je telefoon en tv maar voor onze biologische klok is het een lastige aanpassing.

Vierentwintig oktober 2020 om 03:00 s ’nachts gaan we over naar de wintertijd en gaat de klok een uur terug. Voor veel mensen een uur extra slaap, maar het uurtje langer slapen heeft nauwelijks voordeel voor ons. Helaas zorgt dit uurtje langer slapen wel voor een verstoring in je bioritme en geeft het je mogelijk de wel bekende winterdip.

In 1895 kwam George Vernon Hudson (zie foto) met het voorstel om in de zomer de klok twee uur vooruit te zetten. Dit is nooit uitgevoerd.

Onze bekende zomertijd is uiteindelijk ingegaan op 30 april 1916 in Duitsland. Dit om brandstof te besparen in de Eerste Wereldoorlog. Dit werd al snel opgevolgd door vele andere landen zoals Amerika en Engeland. Na de Eerste Wereldoorlog werd dit weer snel afgeschaft vanwege enorme druk uit de agrarische sector.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer ingevoerd ivm brandstof besparen en ook dit werd erna weer afgeschaft.  In 1977 werd het opnieuw ingevoerd om het brandstof gebruik terug te dringen ivm oliecrisis. Daarnaast was het een efficiënter manier om energie te besparen dachten ze.

Overgaan van de verschillende tijden was dus vooral een economisch voordeel, door de tijd te verzetten in de zomer word er minder stroom verbruikt omdat we langer daglicht hebben.

Maar wat heeft het voor invloed op ons?

Door terug te gaan naar de wintertijd (onze normale tijd) worden we een uur minder blootgesteld aan daglicht. Zijn de dagen korter en duren de nachten langer. Je lichaam moet hier dus aan wennen. Minder daglicht en een verstoord slaapritme is het recept voor minder energie, somberheid of de bekende winterdip.

Veel mensen hebben moeite met het aanpassen van hun bio ritme naar deze tijd, bij sommige kan dit weken duren.

Hier de  7 tips voor jou!

Tip 1. Ga 23 oktober een half uur en 24 oktober een uur later naar bed dan normaal. Zo ga je met de tijd mee en wen je sneller aan het nieuwe ritme. Je kan er ook voor kiezen om elke avond 15 minuten later naar bed te gaan.

Tip 2. Ga de eerste week na de wisseling elke avond rond het zelfde uur naar bed en sta dezelfde tijd op. Regelmaat en ritme zorgen voor herstel van je bioritme.

Tip 3. Het wordt steeds vroeger donker, zorg dus dat je zoveel mogelijk daglicht pakt of gebruik een daglichtlamp. Doe dit ook bij het ontwaken als het buiten nog donker is. Of neem een kijkje op de propeaq site en krijg 25 euro korting.

Tip 4. Slik natuurlijke vitamine D3 liefst een dosering rond de 4000IE

Tip 5.  Zorg dat je blijft bewegen. Ga meer wandelen of begin je ochtend met een korte workout. Mensen die blijven bewegen hebben minder last van een winter dip en vermoeidheid.

Tip 6. Denk aan je voeding, bij gebrek aan daglicht hebben we vaker zin in koolhydraatrijk voedsel, dit omdat je lichaam en vooral je hersenen energie nodig hebben. Deze extra suikers zullen je alleen maar meer uitputten (de welbekende suikerdip). Ook heb je kans dat je niet goed slaapt als je te veel suikers eet voor het slapengaan.

Tip 7. Melatonine is niet de oplossing. Veel mensen denken omdat het veel weg heeft van een jetlag dat melatonine de oplossing is. Mocht je dit toch willen gebruiken raadpleeg dan een arts of slaapcoach. Koop niet zomaar een potje in de winkel deze zijn vaak te hoog gedoseerd  en bij verkeerd gebruik verstoor je, je bioritme alleen maar meer.

Ik ben benieuwd of jullie de tips gaan toepassen en hoe het jullie vergaat met de overgang van zomer naar wintertijd.

Heb jij naast deze tips hulp nodig met slapen? Ondervind je onrustige nachten, of heb je behoefte aan meer energie gedurende de dag?

Neem dan een slaapconsult, In 60 minuten de juiste inzichten om heerlijk te gaan slapen. Tijdens dit gesprek help ik jou door handvatten en tips te geven en kijken we waar nog winst te behalen valt.

Slaap lekker!

Mark Schadenberg