Don’t Cheat! #Geniet!

Don’t Cheat! #Geniet!

Ik sta weer in de Vegan Junkfood Bar in Amsterdam. Dit is de vierde keer dat ik hier naar binnen loop en ik heb wederom moeite met het kiezen van een gerecht.  Om mij heen zie ik dienbladen vol met vegan snacks naar tafels gesleept worden waar stelletjes, vrienden en collega’s genieten van deze nieuwe ambiance.

Ik vraag mijn metgezel Anne om een foto te maken, zodat ik deze kan posten op mijn Instagram en binnen enkele minuten komen de eerste reacties van “Mmm, wat ziet dat er lekker uit” (en dan bedoelen ze uiteraard het eten 😉 ) en berichten met “Mark, hoe kan het dat je zo fit blijft en je toch zo vaak kan genieten van fastfood en cheatmeals!”

Dat laatste is helaas te mooi om waar te zijn en om te voorkomen dat #cheatmeal de term van 2018 gaat worden, wil ik je in deze blog vertellen hoe ik hiermee omga. Niet dat jij dit ook persé zo moet doen, maar het is vooral bedoeld als praktisch advies.

Is vegan gezond?

Ik zie vaak artikelen en blogs voorbij komen die de indruk geven dat je fit kan worden en/of blijven terwijl je regelmatig cheatmeals naar binnen werkt. Ook zie ik veel veganisten/plant-based mensen in mijn omgeving steeds vaker vegan junkfood eten.

Het woord “vegan” wil echter niet zeggen dat iets daadwerkelijk gezond is of geen calorieën bevat. Veel plantaardige vleesvervangers hebben vaak een hoog vet en zoutgehalte en een vegan pizza is echt niet minder calorieën dan een “normale” pizza en zal uiteindelijk ook gewoon bijdragen aan overgewicht wanneer je er teveel van eet.

Calorieën stoppen niet met tellen om 23:59 en je calorieënteller begint niet op nul zodra je ’s morgens opstaat. Je kunt wel van maandag tot en met vrijdag heel netjes binnen je calorieën eten, maar als je in het weekend massaal los gaat dan resulteert dit alsnog in een mogelijk calorie-overschot waardoor je zal aankomen.

“Het is daarom beter om te kijken, naar wat je gedurende de hele week eet!”

Wanneer ik weet dat ik ‘s avonds een etentje heb, dan hou ik hier rekening mee met mijn dagelijkse calorie-inname. Dit betekent overdag minder vetten eten, mijn havermout halveren en even geen volkoren wrap bij mijn lunch, omdat de inname van koolhydraten en vetten vaak hoger ligt wanneer je uit eten gaat.

Wil ik een vegan pizza bestellen omdat mijn vrienden toevallig op bezoek komen, dan hou ik rekening met mijn calorie-inname van de volgende dag en eet ik minder koolhydraten (havermout) en minder vetten (noten, zaden), omdat ik de avond ervoor al behoorlijk vet gegeten heb.  Op deze manier kun je dus controle hebben over hoeveel je eet.

Ik denk niet “morgen begin ik weer met gezond eten!”. Dit is natuurlijk een prima gedachte, maar je calorie-inname van gisteren telt gewoon door, dus zal je hier de volgende dag rekening mee moeten houden. Is dit lastig? Nee. Het draait gewoon om meer bewustwording.

Share your food

Okay. Nu terugkomend op de Vegan Junkfood Bar. Ik  had deze dag al een ontbijt en een lunch op en vroeg daarom aan Anne of ze het eten wilde delen. Dit klinkt heel romantisch, maar ik vroeg dit eigenlijk om te voorkomen dat mijn calorie-inname voor de die dag enorm hoog zou gaan worden. We delen uiteindelijk 1 hamburger en 2 side dishes. 🙂

En dit kun je uiteraard niet alleen doen bij Vegan Junkfood Bar. Deze tactiek kun je ook toepassen bij het eten van een pizza of een andere cheatmeal.

Alcohol

Af en toe drink ik ook een glas alcohol. Want laten we eerlijk zijn. Soms is alcohol gewoon lekker en gezellig. Vloeibare calorieën zijn echter wel een valkuil en het gevaarlijkst om te nemen. Waarom? Omdat mensen er niet bij stil staan dat calorieën uit alcohol, frisdranken, vruchtensappen en sauzen behoorlijk kunnen optellen.

Dit is wat ik bij mijn cliënten daarom als eerste elimineer als ze op een gezonde manier snel gewicht willen verliezen (bijv. voor een trouwerij of een fotoshoot). Sla de cocktails over (sorry dames) en bestel het liefst iets zonder te veel suiker erin, zoals bijvoorbeeld vodka, gin of een Mojito zonder suikerstroop.

Ik combineer zelf mijn mix altijd met water/spa rood en verse limoen. Dit vind ik lekker qua smaak, is laag in calorieën en ook beter voor je vochthuishouding.  Mocht je toch een glas wijn o.i.d. willen drinken, drink er dan ook water bij. Dan drink je automatisch al een stuk minder.

Hieronder even een klein overzicht van dranken en calorieën:

  • 1 glas vodka-soda: 64 kcal.
  • 1 glas witte wijn: 100 kcal
  • 1 glas rode wijn: 120 kcal
  • 1 glas bier: 155 kcal
  • 1 glas gin-tonic: 200 kcal
  • 1 glas rum-cola 248 kcal
  • 1 glas Martini: 285 kcal

Buiten de deur eten

Omdat ik veel reis en vanwege afspraken regelmatig buiten de deur eet, kijk ik altijd op de kaart hoe iets bereid wordt. Dit wordt meestal wel aangegeven.

Wordt het niet duidelijk aangegeven? Wees dan niet bang om dit te vragen, want je bent zelf verantwoordelijk voor je lichaam en wat erin gaat qua eten en drinken.

Ik vraag daarom ook vaak hoe de groentes bereid worden en of er boter of olie overheen gaat. Niet alleen vanwege de hoeveelheid calorieën, maar uiteraard ook omdat boter niet in mijn plant-based dieet past. Is dit het geval? Vraag dan of het gegrild kan worden.                                                 

Cheat-meal of geniet-meal?

Het woord cheatmeal zouden mensen in mijn ogen niet moeten gebruiken. Het eten van een cheatmeal suggereert namelijk dat je iets fout doet of iets verkeerds aan het eten bent.

Wij zijn wel de laatste die zullen roepen dat je dagelijks ijs en pizza moet eten, maar je kunt af en toe best genieten van iets lekkers zonder dat het teveel wordt. Deze tips en adviezen kunnen je hierbij helpen en je zult merken dat je steeds bewuster en meer mindful gaat eten.

We zullen binnenkort ook een gratis gids uitbrengen met meer tips en tricks over hoe je het beste buiten de deur kan eten en tegelijkertijd rekening kan houden met een plant-based lifestyle.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Stel deze dan gerust via
info@yourplantbasedcoach.com of via ons online contact formulier. Heb je interesse in begeleiding? Klik dan hier voor meer informatie over online coaching!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.