2018: Wordt het time management leren of het overzicht verliezen?

Wat time management met je kan doen…..

Ik verblijf enkele dagen in South beach Miami Beach, een van de beroemdste stranden van de wereld. Het is prachtig gelegen en het stikt er van de restaurants en leuke sport gelegenheden. De plek waar vele de zon komen aanbidden en werken aan hun lichaam. Het is 9 uur in de ochtend en ik zit aan tafel in de keuken van mijn Hotelkamer. Kijkend naar 9th avenue street die langzaam vol loopt met toeristen.

Nu terugkijkend op het afgelopen jaar heb ik gezien dat ik vervallen ben in verslaving en ben gaan werken aan vrijheid.  Mijn plan is om vrijheid te hebben in mijn werk en leven, iets wat vele onzin vinden maar toch hopen dat het kan werken. Ik vind persoonlijk mijn plan een mooie uitdaging om mezelf persoonlijk beter te gaan ontwikkelen. Tijdens mijn defensietijd dacht ik altijd dit kan 100 keer beter. Nu is het denken en zeggen tegen je collega’s niet iets waar zij op zitten te wachten. Je laat ze denken dat het aan hun ligt en ik betrek het daarom ook gewoon op mij zelf.

Daarom is het gezegde ook van toepassing
“ Verander de wereld, begin bij jezelf” dus zodoende nam ik ontslag bij defensie om niet meer afhankelijk te zijn van een baas.

‘The path to success is to take massive, determined action.’

Ik had een plan in mijn gedachte tijdens mijn missie in Kuwait. Nu moet er wel een uitvoering komen. Echter vergat ik deze compleet omdat ik enorme focus had op social media en mijn bodybuild wedstrijd.

Op het internet kwam ik de term “Massive action” tegen. Dit betekent dat je verschillende acties tegelijkertijd initieert. Het idee erachter is simpel: doordat je dus op meerdere paarden wedt, wordt het risico van mislukking automatisch kleiner. Wanneer het ene niet werkt dan zijn er nog tien andere   activiteiten gericht op hetzelfde doel.

Mijn massive action is vooral gericht op verhogen van mijn persoonlijke productiviteit. Ik studeer Functioneel Coaching met als aandachtsgebied erin Timemanagement. Iets wat mij pakt en wat ik direct kan gebruiken en toepassen.
Zo veranderde ik hier in Miami mijn ochtendritueel in plaats van meteen mijn telefoon aan te zetten besloot ik om 3 km te gaan hardlopen langs de mooie oceaan om te genieten van de natuur en vrijheid in plaats van social media. Sporten geeft mij een enorme energie boost die ik hier zeker kan gebruiken met al dat lekkere eten en lange dagen hier.

Het andere punt wat ik onderhanden wil nemen is mijn verslaving. Het is mijn iPhone, macbook, e-mail, Instagram etc. etc. Ik besluit daarom om dit aan te gaan pakken. Voor 10 uur in de ochtend mag ik geen e-mail checken, en niet doelloos op Facebook en Instagram zitten scrollen. Het is dus afgelopen met deze onnodige tijdverspilling. Het vreet mijn energie op en ik krijg er niks voor terug. Ik heb besloten om werkzaamheden te gaan plannen.

Zo besluit ik om tijdblokken te maken wanneer ik wat ga doen. Zo kom ik erachter dat van 12 tot 3 mijn meest productieve tijd is en besluit daarom om mijn internet uit te zetten en te focussen op mijn onderneming, boeken lezen en vooral na te denken  welke kant ik op wil met mijn plan. Ik merk na 1 dag al dat het niet checken van je e-mail voor 10 uur enorm veel rust geeft. Buiten de reclame mailtjes, vragen van online klanten en dergelijke om, ben je toch langer bezig met onzin eromheen dan het bereiken van je doel.

Zo merk je dat je snel afgeleid bent en waar ik achter kwam is dat ik meer moet gaan automatiseren. Je vervalt dus enorm in gewoontes. Daarom zal ik hieronder een stuk schrijven over het omgaan met interrupties wat ik als Vitaliteit coach geleerd heb.

Herken je dit? Je bent de hele dag druk bezig geweest maar voor je gevoel heb je aan het einde van de dag niets gerealiseerd. Grote kans dat het een dag vol interrupties is geweest, waardoor je niet bent toegekomen aan je “echte werk”.

Het managen van interrupties is een vast onderdeel in Coaching. Hier daarom een kort lijstje van Interrupties mbt werk/social media mbt timemanagement.

Zo zijn er verschillende interrupties:

  • Vaak even een praatje met je collega of langs je collega’s gaan voor een praatje
  • Telefoongesprekken
  • E-mails met een urgente prioriteit waarop je meteen moet reageren
  • Je smartphone waarop je steeds kijkt en inkomende berichten
  • Het bezig zijn van social media (Scrollen en dezelfde berichten blijven zien)

Dit zijn externe interrupties maar je hebt ook interrupties in je gedachte, zoals bijv.; Wat zal ik vanavond gaan eten? Hoe laat kan ik gaan sporten? Heb ik de vuilnis buiten gezet etc. etc.

Het blijkt uit onderzoek dat wanneer je zeer geconcentreerd bent en in een werk flow zit je altijd een interruptie krijgt en het ongeveer 20 minuten duurt om weer terug te komen naar je concentratie en flow. Dit geeft je vaak het gevoel dat je na een dag werken het idee hebt dat je eigenlijk niks gedaan hebt.

Je kan tijdelijk en vrij eenvoudig de interrupties uitschakelen. Door bijv. de volgende tips:

  • Zet je telefoon op stil of vliegtuigmodus
  • Sluit je e-mail notificatie af en plan tijden dat je e-mail mag openen
  • Als je ergens zit te werken doe oordoppen/koptelefoon op om niet afgeleid te worden door andere gesprekken of collega’s

Je hoeft niet alles continue uit te zetten dat zou niet haalbaar zijn in deze wereld. Maar plan je belangrijkste dingen eerst. Plan dit royaal in je agenda en zet dan je stoorzenders uit. Zo ben je de rest van de dag flexibeler en kan je de over gebleven tijd invullen met leuke dingen.

Timemanagement kan je ook  betrekken op het familie leven, extra ondernemingen, op het dagelijks leven, etc.

Wil jij dit jaar Time management beheersen en meer tijd over hebben voor leuke dingen?

-Mark

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.