De oorzaak van slaapwandelen

Erfelijk familietrauma heeft een diepgaande invloed op ons leven, het vormt onze emotionele welzijn en relaties. Het erkennen en aanpakken van dit diepgewortelde trauma is essentieel voor persoonlijke groei en het creëren van een stralende toekomst. In deze blogpost zullen we het concept van erfelijk familietrauma verkennen, de effecten ervan bespreken en praktische stappen bieden voor genezing. Als je op zoek bent naar ondersteuning op jouw genezingsreis, sta ik Mark Schadenberg klaar om je te begeleiden op het pad van genezing en transformatie.

De oorzaak van slaapwandelen

 

Slaapwandelen is een stoornis die onschuldig kan zijn maar ook voor enorm veel gevaarlijke problemen kan zorgen. Zo lees je wel eens verhalen dat iemand tijdens het slaapwandelen verongelukt. Ik heb de afgelopen jaren geregeld mensen in mijn stoel gehad die last hadden van slaapwandelen. Dus ik neem je graag mee in de oorzaken en behandeling van slaapwandelen.

Hoe werkt slaapwandelen?

Er werd altijd gedacht dat je tijdens het slaapwandelen droomt. Maar het tegenovergestelde is waar. Het slaapwandelen vindt plaats in de periode van je slaap dat je niet droomt; je diepe slaap. Terwijl het dromen plaatsvindt in je REM-slaap. Tijdens je REM-slaap is je lichaam passief en je brein actief. Terwijl dat tijdens het slaapwandelen juist andersom is. In diepe slaap is dan het lichaam in actieve modus en het brein in passieve modus. Daarom kunnen slaapwandelaars ook zo verward wakker worden; ze hebben geen idee dat ze aan het slaapwandelen zijn. Meestal gebeurt het slaapwandelen in de periode van 1 tot 3 uur na het in slaap vallen.

Mijn advies bij slaapwandelen

Zoals ik al eerder beschreef kan slaapwandelen heel snel van onschuldig naar gevaarlijk gaan. Omdat slaapwandelaars dus niet doorhebben dat ze slaapwandelen kunnen ze in gevaarlijke situaties terechtkomen. Daarom is mijn advies om ten alle tijden ramen en deuren op slot te doen. En om eventueel een traphekje te plaatsen zodat de slaapwandelaar niet van de trap valt. Mocht je als partner of huisgenoot van een slaapwandelaar hem/haar wakker willen maken, doe dit dan op een rustige en zachtaardige manier. Begeleid hem/haar rustig terug naar het bed. En wees niet verbaasd als de slaapwandelaar niks meer kan herinneren van het voorval. Zo werken de hersenen nou eenmaal.

Het ontstaan van slaapwandelen

Slaapwandelen wordt vaak gelinkt aan stress en oververmoeidheid of dat de slaapwandelaar simpelweg pech heeft door zijn/haar genetische aanleg. Maar in mijn jaren als slaapcoach heb ik gezien dat slaapwandelen vaak een andere oorzaak heeft. Want wat als er door het slaapwandelen een onderliggend trauma wordt blootgelegd? Eentje afkomstig uit ofwel erfelijk familietrauma ofwel het herhalen van trauma uit vorige levens. Ik neem je graag mee in casussen die ik meemaakte in mijn praktijk.

Slaapwandelen door trauma in het familiesysteem

Deze cliënt slaapwandelt al ontzettend lang. Dit zorgt voor ontzettend veel angst en beperkingen. Hij is ontzettend bang dat het slaapwandelen een keer fout zal gaan. Want vaak als hij wakker wordt is hij aan de voordeur aan het trekken. Ondanks dat hij de deur altijd extra goed op slot doet durft hij hierdoor al een aantal jaren niet meer te reizen. Want wat nou als hij door het slaapwandelen écht een keer in gevaar komt? Deze beperkingen zorgde ervoor dat hij zich altijd heel opgesloten voelde.

Tijdens een sessie zijn we samen in zijn familiesysteem gedoken en kwamen we uit bij een verhaal dat speelde bij de overgrootmoeder van de cliënt. Zij woonde op een boerderij, en daar ontstond tijdens een nacht brand. De brand sloeg al heel snel door de hele boerderij waardoor niet iedereen levend de boerderij uitkwam. Het jongere broertje van zijn overgrootmoeder liep half slapend richting de deur maar heeft het huis niet op tijd kunnen verlaten.

In plaats van te rouwen over het verlies werd er over dit incident nooit meer gepraat. Waardoor het trauma zich opgeslagen heeft in het familiesysteem. Het trauma moet op een of andere manier verwerkt worden en zal daardoor door iemand anders herbeleefd worden. En dat is de reden waarom deze cliënt elke keer aan zijn voordeur stond te trekken. Hij herleeft in zijn onbewuste brein het trauma opnieuw. Tijdens de sessie hebben we het verhaal doorleeft en erkent waardoor de oorzaak van het slaapwandelen weg is gevallen. Drie maanden later kreeg ik een email dat het slaapwandelen al enorm veel minder was geworden. En laatst het laatste verlossende mailtje; het slaapwandelen is gestopt! Geweldig!

Slaapwandelen door trauma uit vorig leven

Het eerste verhaal komt dus voort uit trauma binnen het familiesysteem. Zoals daar omschreven kunnen wij in ons onbewuste een stressreactie ervaren door trauma dat wij zelf niet hebben ervaren. Op net een wat andere manier kan slaapwandelen ook zijn oorsprong vinden in een vorig leven. Waar veel mensen nog niet geloven in vorige levens heb ik in mijn ervaring als therapeut ontzettend vaak gezien dat vorige levens daadwerkelijk nog invloed hebben op ons huidige leven.

Zo had ik een tijdje geleden een sessie met een jongedame die al vanaf haar kindertijd slaapwandelde. Zij had eigenlijk vrijwel dezelfde manier van wakker worden als de man in mijn vorige verhaal, alleen dan bij het raam in plaats van bij de deur. In haar slaap was ze altijd opzoek naar een raam. Dit beperkte haar zoals je je kan voorstellen enorm in haar leven. Ze durfde geen relaties aan te gaan, ze durfde niet op vreemde plekken te slapen omdat ze het gevoel had dat het daar nog erger was en was al vaak wakker geworden of wakker gemaakt bij een raam. Dit zorgde natuurlijk voor ontzettend veel onrust in haar lichaam.

Ze besloot om een sessie bij mij te komen doen. Tijdens die sessie kwamen we in een van haar vorige levens terecht. In dit leven was ze een man die gevangengehouden werd. En omdat de kans op vrijlating nihil was besloot hij te ontsnappen. In de nacht probeerde hij te ontkomen maar werd hij ontdekt. Er werd op hem geschoten en de enige manier om daaraan te ontkomen was voor hem om uit een raam te springen. Dit overleefde hij niet. De combinatie van kogels en de val werden hem fataal. Iets wat zich nog altijd vastklampt aan de ziel die nu gereïncarneerd is in deze jongedame.

De ziel is in dit leven nog steeds op zoek naar een uitweg. En dat is waardoor deze dame tijdens de nacht vaak bij een raam eindigt. We doorleefde dit verhaal en twee weken geleden kwam deze cliënt terug voor een andere sessie. Ze vertelde mij dat ze sinds onze sessie nooit meer wakker geworden is naast een raam. En dat ze elke keer dat ze begon met slaapwandelen al naast haar bed wakker werd. Dit is al zo’n prachtig verschil. Ze voelt hierdoor veel minder beperkingen.

Slaapwandel jij? Of heb je andere slaapproblemen?

Ik zie dagelijks in mijn praktijk mensen die slecht slapen, nachtmerries hebben of dus slaapwandelen. Vaak hebben ze alle slaaptips of medicatie al geprobeerd en hebben ze ondertussen geen idee meer wat ze moeten doen. Door mijn expertise kan ik ze weer verder helpen en kunnen we samen de kern van het probleem oplossen.

Mocht jij ook aan de slag willen met jouw slaapproblemen? Stuur mij dan een mail of kijk in mijn agenda of er nog een open plek voor jou is.

Dan zorgen we er samen voor dat jij weer met rust in je hoofd en je lijf je leven kan leiden.

Meld je aan!