Tijdens de zwangerschap heeft de omgeving waarin je als moeder zit ontzettend veel invloed op het kindje wat in jouw buik aan het groeien is. Dit begint al vroeg, zelfs wanneer het kindje nog zo groot is als een druif, heeft het al invloed. Zowel fysiek als spiritueel zijn er veel gevolgen voor een baby die groot wordt in een onveilige buik.
Stresshormonen
De zwangerschap is een kwetsbare periode. Waarin veel dingen die de moeder doet in haar dagelijks leven invloed hebben op het ongeboren kind. Denk maar eens aan roken, alcohol drinken of het eten van bepaald voedsel. Wat een minder bekend fenomeen is, is de invloed die bepaalde hormonen hebben op de groei en ontwikkeling van het kindje.
Naast de voedingsstoffen die worden doorgegeven via de placenta worden er ook een aantal hormonen doorgegeven. Hiermee geeft ze informatie door over de omgeving waarin het kind geboren gaat worden. Het kind wordt als het ware ‘voorgeprogrammeerd’ voor de omgeving waar het in terecht gaat komen.
Een van de stoffen die wordt doorgegeven is het stresshormoon cortisol. Dat is het hormoon waar je lichaam meer van aanmaakt als het stress ervaart. Wanneer deze in hogere mate wordt doorgegeven heeft dit effect op de ontwikkeling van het ongeboren kindje. Zo toont onderzoek aan dat de blootstelling aan stress tijdens de zwangerschap ervoor kan zorgen dat de kinderen cognitief minder goed ontwikkelen. Een verhoogd stressniveau kan zelfs zorgen voor een lager gewicht bij de geboorte of zelfs vroeggeboorte.
Ook heeft het verhoogde cortisol bij het kind tot gevolg dat er een enzym wordt aangemaakt wat de band tussen de moeder en het kind gaat afbreken. Dit heeft veel nare gevolgen. De band tussen moeder en kind heeft ontzettend veel invloed op de omstandigheden waar de kleine op latere leeftijd mee te maken krijgt.
Waar komt die stress vandaan?
Ik hoor je denken, waar kan de stress bij de moeder vandaan komen?
Alles wat je lichaam ervaart als onveilig en onzeker veroorzaakt stress. Oorlog, natuurrampen of ziekte bijvoorbeeld. Maar ook de persoonlijke omgeving van de moeder heeft invloed op de mate waarin ze stress ervaart. Denk aan een onveilige relatie met de vader van het kind bijvoorbeeld. Een relatie waarbij fysiek geweld en schelden aanwezig is bijvoorbeeld. Of een onzekere/afwezige relatie met de vader. Afwezigheid, zowel fysiek als mentaal heeft ook invloed op de zwangerschap. Het heeft zelfs effect op de bevalling. Wanneer de vader niet actief deelneemt aan de zwangerschap is de bevalling vaak heftiger.
Generatie op generatie
Iets wat weinig mensen weten is dat wanneer een moeder zwanger is van haar kind, de omgeving waar ze zich in bevindt ook invloed heeft op haar kleinkinderen. Dat komt omdat de eicellen bij een meisje al bestaan als ze nog in de buik van haar moeder zit. Bij jongens bestaan de voorgangers van de zaadcellen ook al.
Dat betekent dat de fysieke omgeving van jouw oma ook invloed heeft gehad op hoe jij als persoon ontwikkeld bent. Jij hebt dus dezelfde omgeving gedeeld met jouw moeder en grootmoeder. Dat betekent dat de oorlog of andere stressvolle situatie waarin jouw oma misschien wel een halve eeuw geleden zat jou heeft gevormd tot wie jij nu bent. Haar trauma’s leven voort in jou.
Zielsniveau
Ook spiritueel zijn er verklaringen te geven waarom kindjes tijdens de zwangerschap extra kwetsbaar zijn. Het zieltje dat een plekje heeft gekregen in het lichaam van de baby ervaart onveiligheid ook. De belevingswereld van de moeder is namelijk ook de belevingswereld van het kindje. Het zieltje is tijdens de zwangerschap vervlochten met de moeder. Waardoor de ziel van het kind geen onderscheid kan maken tussen de wereld van kind en moeder. Wat dus van buitenaf impact maakt op de gevoelens van moeder, heeft ook invloed op de gevoelens/ervaring van het kindje.
Het kindje voelt en ervaart de onveilige omgeving dus net zo goed als de moeder. De baarmoeder is voor het kind een veilige plek, maar die wordt onveilig gemaakt door de omgeving waar de moeder zich in bevindt. Dit onveilig gevoel kan meegenomen worden voorbij de bevalling. Omdat het kind dan geen verbondenheid meer heeft met de moeder wordt de wereld alsnog onveiliger en gevaarlijker ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat kindjes in de eerste periodes van hun leven onrustiger zijn. Logisch ook, want het kindje voelt zich onveilig.
De impact van reguliere geneeskunde
Alles gebeurt op een bepaalde manier voor een reden. Zo ook de zwangerschap en bevalling. In de reguliere geneeskunde wordt de bevalling ontzettend ver weggehaald van de natuurlijke essentie wat bevallen is. De eerste aanraking nadat het kind is geboren is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk. In ziekenhuizen heb je nu vaak plastic handschoenen die het kindje voor het eerst aanraken. Ook als een kindje met een tang gehaald wordt kan dit ontzettend veel trauma veroorzaken.
Ook de stempel te vroeg of te laat geboren worden is een label dat in de geneeskunde vaak wordt gebruikt. Een kindje wordt nooit te vroeg of te laat geboren, het komt wanneer het hoort te komen. Het zieltje kan bijvoorbeeld bang zijn voor de wereld, waardoor het langer in de veilige omgeving wil blijven zitten. Of het zieltje wil eerder komen omdat het eerder problemen heeft meegemaakt met een vorige bevalling. Wanneer je hier een label aan hangt krijgt het een oordeel. Dat oordeel is niet bevorderlijk voor het kindje.
In mijn podcast met Maarten Oversier heb ik het over nog veel meer aspecten van deze spirituele kant van de zwangerschap en bevalling. Beluister hem hier:
Trauma en overtuigingen
De zwangerschap en bevalling gaat gepaard met ontzettend veel overtuigingen. Vooral als vrouw heb je waarschijnlijk veel horrorverhalen gehoord die jou bang maken voor het bevallen. Dit kan overtuigingen creëren stress opleveren bij jou. En zoals ik heb beschreven heeft deze stress een negatieve invloed op de zwangerschap, bevalling en het kindje.
Ook trauma heeft een grote invloed. Seksueel misbruik, eerdere miskramen of het verliezen van een kindje kan invloed hebben op de zwangerschap en bevalling. Dit is iets wat ik in mijn praktijk veel voorbij heb zien komen. Deze trauma’s hoeven niet van jou te zijn. Want trauma’s van jouw (voor)ouders kunnen aan jou zijn doorgegeven. Als je zwanger wilt worden of al een lastige zwangerschap hebt meegemaakt is het belangrijk om die trauma’s onder ogen te komen.
Ik help je graag voorbereiden voor een prachtige zwangerschap en bevalling. In mijn sessies ontleden wij de trauma’s die jou daarvan weerhouden, of ze nou van jou zijn of voortkomen uit erfelijk familietrauma.
Neem hier contact met mij op, dan plannen we een kennismakingsgesprek in om zo jouw helingsproces te beginnen.