fbpx Skip to main content

Beter slapen en presteren bij onregelmatige werktijden.

Zes miljoen mensen in Nederland werken onregelmatig, dat is zo’n 65% van de werkende Nederlanders.

Hiervan werken 1,5 miljoen mensen ook geregeld nachtdiensten.Onregelmatig werken is ook niet meer weg te denken in onze wereld. Maar de gevolgen zijn enorm op ons leven, slaap, voeding en plezier.

Veertig procent van de mensen in ploegendiensten hebben last van chronische slaapproblemen. Steeds wordt er meer bekend dat deze manier van werken een enorme impact heeft. Echter zie ik als slaapcoach dat mensen het nog lastig vinden om deze problemen te (h)erkennen, en vinden het lastig om naar een (arbo) arts of slaapcoach te stappen.

Door wisselende diensten zien we dat mensen sneller neigen naar ongezonde voeding. De meesten weten dat ongezonde voeding niet goed is, maar kiezen ervoor vanwege beperkte keuze op het werk, en de drang naar energie rijke voeding i.v.m. vermoeidheid. Dit in combinatie met een stofwisseling die het liefst wil rusten én minder bewegen door de vermoeidheid geeft meer kans op het hebben van overgewicht.

Er is dan ook bewezen uit recent onderzoek dat er een duidelijk verband is tussen het hebben van overgewicht en onregelmatig werken.  Het is niet altijd te vermijden, maar met deze podcast willen we tips en handvatten geven om beter te presteren en beter te slapen.

In deze aflevering ga ik in gesprek met Aline Kruit om te kijken hoe mensen beter kunnen presteren en slapen in combinatie met onregelmatige diensten.

Aline is arts, coach en gedragstherapeut gespecialiseerd in slapeloosheid en auteur van het boek “Slapen is niets doen” en samen met haar collega Irma Luijten heeft ze het boek “Eerste hulp bij beter slapen” geschreven en komt eind november haar nieuwe boek “Goede Nacht”uit.

Luister snel de Bedweters podcast om beter te presteren als je onregelmatig werkt.

Delen is lief!

Slaap lekker

 

-Mark Schadenberg