Hopelijk kunnen we straks allemaal weer gewoon op vakantie

Vele zullen dan vroeg in de nacht vertrekken richting hun vakantiebestemming, maar is dit wel een goed idee?

Vele van ons denken dat we onze geest alert kunnen houden als we slaperig zijn, maar slaap is een enorme krachtige biologische drijfkracht. Dus ook al voel je je de beste bestuurder van Nederland, slaap gaat het altijd van je winnen. Vaak zetten mensen de radio wat harder en de ramen open, maar werkt deze truc nu echt Helaas maar nee. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten, en hoe je met slaperigheid om moet gaan. Voor de veiligheid van jezelf en van andere.

Herken de symptomen om op tijd te stoppen, en doe dit ook! Het is niet makkelijk om te zeggen dat je te moe bent om te rijden maar wel de veilige keuze.

– Vaak gapen en in de ogen wrijven.
– Moeite met scherpstellen.
– Zware oogleden.
– Micro slaap (dit is wegvallen, een ernstig symptoom van slaap te kort).
– onrustig gevoel tijdens het rijden.
– Zigzaggen over de weg.
– Niet goed bewust zijn van de omgeving.

Ruim voordat je in slaap valt tijdens het rijden, valt als eerste je aandacht weg en vertraagt je reactietijd, dit maakt je slaperig en maakt rijden levensgevaarlijk. Autorijden is een complexe bezigheid voor ons brein. Om het zo veilig mogelijk te houden kunnen de volgende punten helpen:

– Het beste is 7-8 uur te slapen voor het rijden.
– Een kort dutje voor je roadtrip kan een kortere nachtrust goed maken.
– Mocht je merken dat je slaperig wordt tijdens het rijden, stop dan op een veilige locatie (parkeerplaats of tankstation) en doe een dutje van 20 min.
– buddysysteem: het is enorm veilig om te rijden met een ander, wissel ongeveer om de 2 uur af en laat de ander een dutje doen tijdens het rijden.
– Haast niet, neem de tijd voor je trip en stop regelmatig tussendoor.
– Drink geen alcohol, zelfs een kleine hoeveelheid heeft invloed op je alertheid en slaperigheid.
– Als het kan rij niet tussen middernacht en 6 uur in de ochtend. Hiertussen rijden is in strijd met je bioritme, deze wil dat je rond deze tijd slaapt.
– Eet geen zware maaltijden, eten langs de snelweg is goed om je honger te stillen maar te zwaar eten kost veel energie om te verteren en maakt je slaperig.
– Koffie, cafeïne verbetert je alertheid en blijft ongeveer 7 uur in je systeem. Het duurt ongeveer 20 min voordat de cafeïne begint te werken.

Ik wens jullie een fijne veilige reis!

Meld je aan!