Sessie ervaring. In gesprek met: Wiesje Lukassen

Erfelijk familietrauma heeft een diepgaande invloed op ons leven, het vormt onze emotionele welzijn en relaties. Het erkennen en aanpakken van dit diepgewortelde trauma is essentieel voor persoonlijke groei en het creëren van een stralende toekomst. In deze blogpost zullen we het concept van erfelijk familietrauma verkennen, de effecten ervan bespreken en praktische stappen bieden voor genezing. Als je op zoek bent naar ondersteuning op jouw genezingsreis, sta ik Mark Schadenberg klaar om je te begeleiden op het pad van genezing en transformatie.

In gesprek met: Wiesje Lukassen

Sessie familietrauma therapeut Mark Schadenberg

In de trein naar huis zit ze te shaken. “Dat is mijn manier van loslaten”, vertelt Wiesje Lukassen. Met een rustiger, lichter gevoel stapt ze even later haar eigen voordeur weer binnen. Gaat er iets veranderen na deze familietrauma-sessie? En zal ze iets merken van de ‘shift’ die ze in de stoel bij Mark zelf al voelde? We gingen met Wiesje in gesprek over haar bijzondere sessie, en over haar familieverhaal vol geheimen. Een boek dat begint bij haar oma…

“Ik volgde Mark al een tijdje op Instagram en zijn berichten maakten me steeds nieuwsgieriger. M’n hele leven worstelde ik met het gevoel niet goed genoeg te zijn, en mijn perfectionisme maakte me heel onrustig. Ik kon nooit echt genieten van het hier en nu en was benieuwd of Mark me hierbij kon helpen.”

Ver van mijn bed show

Na wat wikken en wegen besluit Wiesje een sessie bij Mark te boeken. “Als je me dat drie jaar geleden had verteld, had ik waarschijnlijk hard gelachen. Een coachsessie als deze is eigenlijk een ‘ver van m’n bed show’. Ik ben heel christelijk opgevoed, en in mijn familie doe je ‘dit soort dingen’ niet. Tijdens mijn studententijd zat ik bij een Pinkstergemeente. Toen ik in die tijd depressief werd, heb ik besloten van mijn geloof af te stappen. De mensen waarbij ik altijd terecht kon, lieten het helaas afweten. Dat kwam hard binnen, maar het sterkte me ook om de knoop door hakken en aan de slag te gaan met mijn familietrauma’s. En dat was het helemaal waard.”

Oma’s geheimen

Als Mark aan het begin van de sessie vraagt welk familielid zich als eerste bij Wiesje aandient, twijfelt ze geen moment: dat is haar oma. “Het verraste me hoe snel mijn oma van zich liet horen. Ik had verwacht dat ik superhard m’n best moest doen, maar het ging heel vlot.”

“Ik schrok van de geheimen die ze me vertelde, waar ze nooit iets over had gezegd. Tegen iemand. En nu dus wel tegen Mark, via mij. Dat vond ik heel bijzonder.”

“Aan het begin van de sessie had mijn oma moeite om dingen met ons te delen. Maar Mark stelde haar via mij op haar gemak en bleef doorvragen als het nodig was. Nog steeds snap ik niet helemaal wat er precies gebeurde, maar dat er verhalen en inzichten naar boven kwamen, was meteen duidelijk. Helemaal toen ik merkte wat er thuis veranderde…”

De waslijst aan voedselintoleranties was verdwenen

“We kwamen er na een jaar vol huilen en onzekerheid achter dat onze oudste dochter veel voedselallergieën had. Ze was toen 15 maanden oud was. Ook ons tweede kindje bleek voedselintoleranties te hebben. Ik kon onze kinderen daardoor niet met een gerust hart naar de kinderopvang of opa en oma brengen. Loslaten was heel moeilijk. Ik was een echte control freak, over het eten en hun allergieën, maar ook over hun slaapjes. Met name bij onze oudste. Als ze 1 minuut over 12 wakker was, moest ze precies een uur later weer naar bed. Daar sta ik nu gelukkig heel anders in. Als onze jongste een half uurtje later gaat slapen is dat geen probleem.”

“Na mijn sessie bij Mark bleek de hele waslijst aan voedselintoleranties bij de kinderen zo goed als verdwenen te zijn… Ik snap er nog steeds niks van, maar het is echt zo. Daardoor kan ik de controle makkelijker loslaten. Ook op andere vlakken laat ik alles nu veel meer op z’n beloop. Mijn checklists zijn korter en de stress die vroeger voorafging aan een uitje met het gezin, is stukken minder. Het verschil zit ‘m vooral in praktische, kleine dingen. En dat geeft me veel rust.”

Mannelijke en vrouwelijke energie in balans

“Uit de sessie bij Mark kwam naar voren dat ik veel ‘in mijn mannelijke energie zit’. Na de sessie lukt het me beter mijn vrouwelijke kant te omarmen. Ik kan mijn man meer ruimte te geven om zijn rol te pakken, en loop hem minder voor de voeten.”

“Ik vond deze ervaring zo bijzonder dat ik mijn man ook een bezoek aan Mark cadeau heb gedaan. Ook voor hem was het een echte eyeopener. Het mooiste is dat we ons allebei veel bewuster zijn van onze mannelijke en vrouwelijke energie, en we dingen beter durven uit te spreken naar elkaar.”

Liefde laten stromen binnen het familiesysteem

“Zoals Mark tegen me zei: “als je trauma opruimt, kan de liefde weer gaan stromen binnen een familiesysteem”. Zo heb ik dat ook echt ervaren. In de relatie met mijn man, maar ook in die met mijn familie. Ik had vrijwel geen contact met m’n zussen. Na de sessie heb ik hen een appje gestuurd en nu spreken we elkaar regelmatig. Ook al wonen we alle drie aan de andere kant van het land, we proberen elkaar weer vaker op te zoeken. En dat is heel fijn.”

Luisteren naar je lijf

“Wat er nog meer is veranderd? Ik vraag me nu eerder af wat m’n lijf me probeert te vertellen. Vroeger ging ik altijd maar door en door. Ik nam weinig tijd om echt te voelen wat er in mijn lichaam gebeurde en had vaak last van mijn buik. Dat gaat nu veel beter. Ook durf ik sneller mijn grenzen aan te geven.”

“Ik zou iedereen een sessie bij Mark aanraden, en dan vooral de mensen met klachten die maar niet verdwijnen of terug blijven komen. Het kan zowel lichamelijke als mentale of emotionele oorzaak hebben. Je lijf en je ziel proberen je iets te vertellen, daar geloof ik echt in. Soms kunnen we wel wat hulp gebruiken om daarnaar te luisteren en het trauma dat in je ‘systeem’ zit op te ruimen. Zo krijg je de ruimte en rust om jouw leven te leven, zonder de bagage van je familie. En dat gun ik iedereen.”

 

Ben jij geïnteresseerd en wil je zelf aan de slag?  Kijk dan naar de online trainingFamiliepatronen Doorbreken:Erfelijk Trauma Begrijpen en Helen” 

Nu 49 euro!

In deze diepgaande online cursus zul je ontdekken hoeerfelijk familietrauma ons leven beïnvloedt en hoe jebewustekeuzes kunt maken voor heling en groei. Dit is nietzomaar een online course; het is een interactieve entransformerendeleerervaring die jou zal ondersteunen opjouw helingsreis.

Meld je aan!