Trauma bij kinderen

Erfelijk familietrauma heeft een diepgaande invloed op ons leven, het vormt onze emotionele welzijn en relaties. Het erkennen en aanpakken van dit diepgewortelde trauma is essentieel voor persoonlijke groei en het creëren van een stralende toekomst. In deze blogpost zullen we het concept van erfelijk familietrauma verkennen, de effecten ervan bespreken en praktische stappen bieden voor genezing. Als je op zoek bent naar ondersteuning op jouw genezingsreis, sta ik Mark Schadenberg klaar om je te begeleiden op het pad van genezing en transformatie.

Trauma bij kinderen

 

Kinderen die op jonge leeftijd blootgesteld worden aan (chronische) traumatische stress kunnen daar in hun volwassenen leven nog last van hebben. Trauma tijdens deze ontwikkelingsjaren heeft enorm nadelige gevolgen voor het functioneren op latere leeftijd.

Rem op ontwikkeling

Als een kind opgroeit met complexe trauma’s zie je vaak dat de kinderen zich minder snel ontwikkelen dan leeftijdgenoten. Waardoor een ontwikkelingsachterstand ontstaat. Zo ontstaan er vaak problemen rondom de emotie- en stressverwerking van het kind. Ook zie je dat ze vaak minder goed met alle ervaringen van het leven om kunnen gaan.

Door de ontwikkelingsachterstand kunnen er gedragsproblemen en agressieproblemen ontstaan. Dit komt allemaal omdat door trauma bij kinderen het zenuwstelsel zo vol zit met stress dat het de ontwikkeling van het brein verstoort. Dit zorgt ook voor heftige slaapproblematiek.

Ook de aandacht regulatie kan verstoord worden door deze langdurige stress. Hierdoor ontstaan er vaak problemen die in combinatie met de gedragsproblemen vaak worden omschreven als ADHD. Denk aan; snel afgeleid zijn, druk worden en en moeite hebben met afwerken van doelen en taken. Ik zeg daarom vaak dat ADHD een probleem is dat voortkomt uit jarenlange onveiligheid als kind. En dat kan opgelost worden!

Hechtingsproblemen

Een ander gevolg is dat er vaak hechtingsproblemen ontstaan. In de ontwikkelingsjaren van een kind wordt namelijk de blauwdruk van hun hechtingsstijl geprint. De manier waarop het kind de hechting met/tussen zijn ouders ervaart heeft de grootste invloed. Deze blauwdruk zal dan ook de basis worden waarop het kind op latere leeftijd relaties aangaat. Deze hechtingsproblemen uitten zich vaak in een lage eigenwaarde. Wat kan zorgen voor giftige en ongezonde relaties of problemen met het onderhouden van relaties en vriendschappen.

Stressregulatie

Ook de mate waarin iemand met stress of verandering om kan gaan wordt beïnvloed door traumatische ervaringen in de jeugd. Trauma’s bij kinderen zorgen vaak voor een minder goed aanpassingsvermogen op latere leeftijd. Er is vaak moeite om emoties en gemoedstoestanden bij henzelf en anderen te herkennen en erkennen. Ook het uitspreken van behoeften en verlangens kan moeilijker zijn.

Dissociatie

Een kind wat in zijn jongere jaren veel meemaakt heeft de neiging om te dissociëren. Oftewel het moeite hebben met voelen en vooral vanuit het hoofd te leven en daar ook regelmatig vast te zitten. De hersenen hebben vanaf jongs af aan die dissociatie gebruikt als een overlevingsmechanisme. Door niet te voelen was er een grotere kans op overleving. Dit mechanisme zit er op latere leeftijd zo ingesleten dat dit op latere leeftijd nog steeds zijn invloed heeft. Hierdoor kan er veel moeite zijn met het ervaren van emoties en het ontbreken van zelfbewustzijn.

Zelfbeeld

Als laatste heeft trauma bij kinderen heel veel impact op het zelfbeeld en eigenwaarde van die persoon op latere leeftijd. Door de instabiele jeugd missen ze een sterke fundering. Hierdoor wordt hun zelfbeeld en eigenwaarde sterk aangetast. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder voor misbruik in welke vorm dan ook.

Dit negatieve zelfbeeld kan er ook voor zorgen dat er een soort ongereguleerd streven naar perfectie ontstaat. Iets wat in deze wereld met alle zelfontwikkeling trends natuurlijk steeds aantrekkelijker wordt. Helaas gaat zelfontwikkeling niet de oplossing zijn voor het negatieve zelfbeeld. Het kan zeker helpen maar er zal altijd een negatief stemmetje zijn. Omdat het zelfbeeld afhangt van externe factoren kan het nooit helen.

Hoe jij kunt helen

Mocht jij een traumatische jeugd hebben gehad en herken je bepaalde dingen bij jezelf? Wees niet bang want er zijn ontzettend veel manieren om te helen. Dit helen is belangrijk omdat je op die manier echt kunt gaan genieten van het leven. En op die manier zul jij allerlei problemen binnen jouw familiesysteem ook aan kunnen kijken en op kunnen lossen.

In mijn sessies kan ik jou helpen met het oplossen van de trauma’s uit jouw jeugd. Samen zorgen wij ervoor dat er weer hoop, liefde en rust door jou en je familie heen gaat stromen. En zullen de klachten die jou tegenhouden om de ware jij te zijn verdwijnen.

Plan hier vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek in!

Meld je aan!