Erfelijk familie trauma
Ervaar jij een klachtenbeeld dat je maar niet kan verklaren? Heb je bijvoorbeeld hardnekkige fysieke klachten waar je maar niet vanaf komt? Of heb je last van angsten, spanningen of mentale blokkades die maar niet weg gaan? Deze klachten kunnen voortkomen uit erfelijk familie trauma.
Erfelijk familie trauma
Erfelijk familie trauma betekent dat trauma’s worden doorgegeven van generatie op generatie. Dit kan zorgen voor klachten en problemen waarvan de oorzaak niet te vinden is in het leven van de persoon zelf. Buiten de reguliere gezondheidszorg is dit principe al eeuwenlang bekend. Maar gelukkig is de wetenschap het er ondertussen ook steeds vaker over eens dat trauma daadwerkelijk kan worden doorgegeven.
Als mens zijn we allemaal gevormd door onze omgeving en onze genen. Het nature versus nurture debat is al ontzettend bekend. Het erfelijke familie trauma is eigenlijk een beetje van beide. Het heeft te maken met je genen, maar ook met de omgeving waarin jij en je voorouders opgroeien. Ik zie het eigenlijk als een soort brug die beide kanten aan elkaar koppelt. Het erfelijke familietrauma wordt in de wetenschap onderbouwd door het vakgebied genaamd epigenetica.
Epigenetica
Epigenetica is zoals ik zei relatief nieuw in de reguliere geneeskunde. Het vertelt ons dat er veranderingen plaatsvinden in de manier hoe genen zich uiten zonder dat er veranderingen in het DNA optreden. Door traumatische gebeurtenissen kunnen bepaalde uitingen van genen “uitgezet” worden, omdat het lichaam de essentiele overlevingsfuncties prioriteit geeft. Net zoals stoplichten op rustige plekken ‘s avonds of in het weekend wel eens uit staan. Niks mis mee zou je denken. Echter, het wordt vervelend als deze stoplichten de volgende ochtend tijdens de ochtendspits niet weer aan worden gezet. En er tot overmaat van ramp een stagiair zit die geen idee heeft wat hij moet doen om ze weer aan te krijgen.
Dit is precies wat jou onbewust ook is overkomen. Trauma in het leven van jouw (voor)ouders zoals oorlogstrauma’s, seksueel misbruik, mishandeling en verwaarlozing hebben deze epigenetische verandering teweeg gebracht. En omdat ze deze trauma’s niet hebben verwerkt in hun leven zit jij nu nog met de gevolgen opgescheept. Door dit erfelijk familie trauma komen hardnekkige klachten die jij ervaart de hoek om kijken. Angsten, depressies, slaapproblemen, relatieproblemen, lichamelijke klachten of problemen met zelfvertrouwen kunnen allemaal veroorzaakt worden door trauma dat niet bij jou begonnen is.
Ken je familiegeschiedenis
Het kennen van je familiegeschiedenis kan je de inzichten geven die alle andere (reguliere) therapievormen je niet kunnen geven. Zo heb ik een traject doorlopen met een jongeman van 18. Die op zijn jonge leeftijd al last had van depressies en slaapproblemen. De huisarts wilde hem slaapmedicatie en antidepressiva voorschrijven nadat het praten met psychologen hem weinig had opgeleverd. Gelukkig is hij bij mij terecht gekomen, want medicatie is naar mijn mening niet de oplossing. Samen zijn wij zijn familiegeschiedenis gaan ontleden. Waardoor we bij het verhaal van zijn opa uitkwamen. Die is op 18 jarige leeftijd zijn zusje verloren. Dat trauma is vast gaan zitten in zijn lichaam en is door epigenetica twee generaties later weer tot uiting gekomen. Na het identificeren van het erfelijk familie trauma konden wij ermee aan de slag.
En zo heb ik nog veel meer verhalen. Dat is ook waarom ik mensen die bij mij komen altijd de opdracht geef om zo veel mogelijk informatie te achterhalen uit hun familiegeschiedenis. Het op de hoogte zijn van die geschiedenis kan je namelijk enorm veel vertellen over hoe jij zelf in elkaar zit. Ik geef je graag alvast vijf vragen mee, zodat je iets hebt om mee aan de slag te gaan. Door deze vragen te gaan onderzoeken ga je jezelf beter leren kennen. En een extra tip van mij. Als er ergens nooit over gepraat wordt, is dat juist een teken om dat onderwerp dieper te onderzoeken!
- Zijn er familieleden die oorlog of ander geweld hebben meegemaakt?
- Hebben vrouwen in jouw familie miskramen of stilgeboorte gehad?
- Zijn er familieleden die verwaarlozing hebben meegemaakt? Fysieke en mentale verwaarlozing kunnen allebei trauma veroorzaken!
- Zijn er patronen van depressies en angsten in je familie?
- Zijn er taboes of geheimen in de familie? Waar wordt nooit over gesproken?
Door deze vragen te onderzoeken en te bespreken met familieleden kan je beter begrijpen waarom je bepaalde klachten hebt. Dat begrijpen gaat bijdragen aan het doorbreken van patronen van pijn en erfelijk familie trauma.
Wat als je de vragen hebt onderzocht?
Wil jij afrekenen met klachten die je maar niet kan verklaren? Dan is mijn zes maanden traject iets voor jou! Samen gaan we aan de slag om erfelijk familie trauma op te lossen en jouw leven weer in balans te brengen.
Mijn zes maanden traject is erop gericht om jou te helpen bij het oplossen van deze klachten en het herstellen van de balans in jouw leven. Door middel van verschillende therapieën, oefeningen en technieken gaan we samen aan de slag om de epigenetische veranderingen die zijn ontstaan door erfelijk familie trauma aan te pakken.
In dit traject gaan we dieper in op jouw familiegeschiedenis en ontdekken we samen welke gebeurtenissen hebben bijgedragen aan jouw huidige klachten. We werken aan het loslaten van belemmerende overtuigingen en emoties, waardoor jij weer volop kunt genieten van het leven.
Je zult merken dat je na afloop van het traject beter in je vel zit, meer energie hebt en beter om kunt gaan met stressvolle situaties. Bovendien zal je meer inzicht hebben in jouw eigen patronen en gedragingen, waardoor je in staat bent om betere keuzes te maken en meer controle te hebben over jouw leven.
Durf jij de stap te zetten? Neem dan nu contact met mij op en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.