fbpx Skip to main content

Help! Ik heb een slechte relatie met geld

 

Geld speelt een belangrijke rol in ons leven, en de manier waarop we ermee omgaan kan heel veel invloed hebben op ons dagelijks leven. Je geeft bijvoorbeeld te veel uit waardoor je in financiële problemen zit. Misschien komt er niet genoeg geld binnen en maak je je daar constant druk over. Of je spaart zoveel dat je eigenlijk niet geniet van het geld dat je verdient. Je relatie met geld is ontzettend belangrijk voor de rest van jouw leven.

Laat mij je iets vertellen; de manier waarop jij met geld omgaat is vaak gevormd door ervaringen of herinneringen uit het verleden. Vervelende ervaringen kunnen worden opgeslagen in jouw lijf als trauma. Dat kan leiden tot spanningen, fysieke klachten of aanhoudende negatieve overtuigingen. Ik leg je graag uit hoe dit komt.

Hoe ontstaat jouw relatie met geld?

Onze relatie met geld begint al op jonge leeftijd. De omgeving waarin jij opgroeit heeft veel invloed op hoe jouw relatie met geld zich ontwikkelt. Als jouw ouders bijvoorbeeld last hebben (gehad) van financiële problemen in welke vorm dan ook, is de kans groter dat jij deze ook gaat ervaren. Om te kunnen zien hoe jouw omgeving jouw relatie met geld heeft beïnvloed, kan je gaan kijken naar je eerste herinnering rondom geld. Deze kan namelijk heel veel over jou zeggen.

Bedenk maar wat jouw eerste herinnering is. Is het misschien je oma die een deel van haar pensioentje aan jou gaf voor je verjaardag en zei: ‘Doe maar wat verstandigs met dit geld, lieverd.’ Of dat ze zei: ‘Stop deze maar lekker in je spaarpotje, want sparen is goed!’ Dit soort voorbeelden lijken onschuldig, en dat zijn ze ook. Maar toch kunnen deze woorden op jonge leeftijd zeker wat teweegbrengen. Door deze woorden leg jij bepaalde associaties. Als je eerste herinnering zoiets is als in het voorbeeld heb je waarschijnlijk de associatie gelegd dat je geld alleen maar aan belangrijke dingen uit mag geven. Of dat sparen ontzettend belangrijk is. Hierdoor kan het zijn dat je op latere leeftijd moeite hebt met geld uitgeven. 

De invloed van jouw omgeving

Niet alleen jouw eerste herinnering is een graadmeter van hoe jouw relatie met geld is. Ook de periode in jouw vroege tienerjaren is belangrijk. Hier ben jij het gevoeligst voor financiële overtuigingen. Als jouw ouders het rond die tijd niet breed hadden is de kans groot dat jij ook sneller een gevoel van schaarste ervaart. Het kan natuurlijk ook dat je in die periode een veilige omgeving had. Het is dan nog steeds mogelijk om geldproblemen te ervaren. Dit zou dan nog kunnen door erfelijk trauma. Daar kom ik later nog op terug.

Hoe uiten trauma’s rondom geld zich?

Trauma’s rondom geld kunnen zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen voelen zich gespannen als ze geld moeten uitgeven, anderen vermijden het onderwerp volledig. Fysieke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs chronische ziekten kunnen ook wijzen op trauma. Herhalende gedachten en overtuigingen over geld kunnen ons gevangen houden en ons ervan weerhouden om onze financiële doelen te bereiken. Denk hierbij aan gedachten waardoor je jezelf niet op waarde schat: ‘Ik ben geen 100 euro per uur waard, wat hou ik mijzelf voor de gek!’ Of dat je vaak moeite hebt met geld uitgeven, ook al is hetgeen wat je er voor terugkrijgt het zeker waard. Je schrikt dan van de hoge rekening zonder na te denken over wat je daarvoor hebt teruggekregen. Uiteraard kan je ook gewoon last hebben van het typische “gat in de hand”, of overmatig sparen zonder daadwerkelijk doel. 

Verschil man en vrouw

In de maatschappij is er ook een duidelijk verschil tussen hoe mannen en vrouwen naar geld kijken. Dit komt door de manier waarop mannen en vrouwen associaties hebben met geld. Mannen worden vaak gezien als de kostwinner, die moeten voor de familie zorgen. Waarschijnlijk is tegen het grootste gedeelte van de jongens vroeger wel gezegd: ‘Je moet goed studeren, want dan krijg je een goede baan en dan kan je je familie voorzien.’ Misschien niet letterlijk zo, maar die tendens hangt er wel. 

Zo creëren de meeste mannen een onbewuste link tussen geld en liefde. Als ze genoeg geld verdienen, kunnen ze voorzien voor hun familie en worden ze geliefd. Terwijl echte liefde voor vrouwen juist gaat om intentie en niet om waarde. Hierdoor kan het zijn dat een man zich niet genoeg gewaardeerd voelt. Omdat er dan scheve verhoudingen zijn ontstaan er veel conflicten. Het is niet gek dat bij een heel groot deel van de scheidingen geld een grote invloed heeft.

Bij vrouwen ligt er vaak nog een ontzettend groot taboe op geld. Er wordt vaak heel anders gekeken naar vrouwen die veel geld verdienen dan naar een man die veel geld verdient. Denk maar eens na; als een vrouw jou zou zeggen dat ze veel geld verdient, hoeveel denk je dat dit dan is? En als een man dat zou zeggen, zou het getal in je hoofd dan hoger zijn? Ik denk dat dat bij de meeste mensen zo is.

Wat kan je doen?

Ondanks dat jij een slechte relatie met geld hebt kan je dit zeker veranderen. Ik vertel je graag hoe. Het creëren van nieuwe ervaringen rondom geld kan helpen om oude overtuigingen los te laten. Identificeer wat de situatie is die het trauma in stand houdt, en verander die situatie. Het kan ook belangrijk zijn om goed naar je lichaam te luisteren. Je lichaam kan je namelijk ontzettend veel vertellen. Wanneer jij dus bijvoorbeeld spanning voelt, ga eens goed kijken en voelen waar deze spanning vandaan komt.

Ik weet niet waar mijn trauma vandaan komt?

Heb je na het lezen van deze blog nog steeds geen idee waar jouw problemen met geld vandaan komen? Dan kan het zijn dat je trauma’s hebt geërfd. Ik zie bijna dagelijks mensen in mijn praktijk die last hebben van financiële problemen zonder dat ze daar een directe aanleiding voor zien. Het kan zijn dat er bepaalde patronen in de familielijn zijn geslopen die problemen veroorzaken. 

Zo had ik laatst een jongen die ontzettend slecht met zijn geld om kon gaan. Alles wat hij binnenkreeg gaf hij gelijk weer uit. Samen kwamen wij erachter dat zijn opa altijd erg zuinig was geweest en zijn werknemers zo min mogelijk uitbetaalde. Die verstoorde relatie met geld kwam dus bij zijn kleinzoon gewoon weer terug. Een trauma verdwijnt namelijk pas uit de familielijn wanneer hij opgelost is. 

Wanneer je deze problemen ervaart wil ik je graag helpen. Ik heb nog een aantal plekken vrij voor sessies. Hierin kunnen wij samen volledig in jouw familiegeschiedenis duiken. Om zo te zien waar jouw slechte relatie met geld is ontstaan. Neem hier contact met mij op, dan plannen we een kennismakingsgesprek in. Ik help je graag weer zonder blokkades door je leven heen.