fbpx Skip to main content

Wakker liggen, hoe los ik het op?

 

Ontzettend veel mensen hebben last van slaapproblemen. Wakker liggen of slapeloosheid bijvoorbeeld. Misschien jij ook wel, en lees je daarom nu deze blog terwijl je wakker in je bed ligt. Het lijkt alsof geen enkel middeltje, pilletje of recept van oma jou helpt weer goed te kunnen slapen. In deze blog neem ik je mee langs mogelijke oorzaken van jouw slapeloze nachten. 

Ongereguleerde glucosespiegel

Het kan zijn dat je te kort voor het slapen nog je lichaam aan het werk hebt gezet door iets te eten. Jouw lichaam heeft namelijk een soort interne klok. Een bioritme gebaseerd op het circadiaans ritme. Dit ritme zorgt ervoor dat je lichaam na half elf ‘s avonds eten minder goed kan verwerken. Het wakker liggen komt omdat je lichaam  niet in zijn rustmodus kan komen door het eten. Daarom zal het voor jou ook lastiger worden om in slaap te vallen, en in slaap te blijven. 

Het liefste wil je een aantal uur voordat je gaat slapen niet meer eten. Na negen uur in de avond gaat jouw lichaam zich voorbereiden op de nacht. Probeer dat proces zo ongestoord mogelijk te laten verlopen. Zo voorkom je dat je ‘s nachts wakker ligt

Procesverstoring

Het proces waardoor je gaat slapen bestaat uit een aantal dingen. Om een nacht goed te kunnen slapen zijn er een aantal dingen nodig. Slaapdruk, melatonine en een lage lichaamstemperatuur. 

Slaapdruk bouw je gedurende de dag op. Als je een drukke dag hebt gehad heb je een hogere slaapdruk. Dit uit zich dan in bijvoorbeeld vermoeidheid of dichtvallende ogen. Als je door deze slaapdruk heen loopt kan het zijn dat deze slaapdruk weer afbouwt. Ook is het belangrijk dat je genoeg slaapdruk opbouwt gedurende de dag. Als je niet genoeg energie verbruikt voelt je lichaam minder de druk om te slapen. Als je die slaapdruk wel hebt dan blijf je minder snel wakker liggen. 

Zoals omschreven volgt je lichaam het circadiaans ritme. Je melatonine heeft daar ook mee te maken. Melatonine wordt automatisch door je lichaam aangemaakt vanaf negen uur in de avond. Dit proces kun je wel verstoren. Blauw licht van je telefoon, laptop, tablet of televisie verstoren het aanmaken van dit hormoon. Probeer daarom je schermgebruik te verminderen voordat je gaat slapen. Ik raad altijd iedereen aan om na negen uur ‘s avonds geen schermen meer te gebruiken, al helemaal als je moeilijk in slaap valt.

Om in slaap te vallen is een lage lichaamstemperatuur nodig. Gelukkig is dit in dit circadiaans ritme voor jou geregeld! Vanaf zeven uur ‘s avonds begint jouw lichaamstemperatuur automatisch terug te lopen. Tot het laagste punt rond vier uur in de nacht. 

Als je lichaamstemperatuur het laagste is slaap je ook lichter. Dus dat je vaak rond die tijd wakker wordt is niet gek! In combinatie met een al afgenomen slaapdruk en lagere melatoninespiegel is het niet vreemd dat je moeilijk weer in slaap komt. 

Waarom word ik wakker?

Ik hoor je denken; “Maar waarom word ik dan wakker?”

Dat is een lastige vraag, want dit kan bij iedereen een andere reden hebben. Je kan een te hoog stressniveau hebben bijvoorbeeld. Hierdoor kan je lichaam niet in de rustmodus komen die het wel nodig heeft om ongestoord te kunnen slapen. Of zoals bovengenoemd is je glucosespiegel niet gereguleerd omdat je kort voor je slaap nog gegeten hebt.

Maar iets wat ik niet vaak behandeld zie worden is de spirituele kant van je slaapritme. Wordt je rond vier uur in de nacht wakker kan dit komen doordat jij verdriet ervaart. Wordt je eerder dan vier uur veel wakker kan dit komen omdat je door een moeilijke situatie gaat in je leven. Later dan vier uur staat voor loslaten. Waarschijnlijk speelt er een situatie in je leven waar je je aan vastklampt, terwijl je eigenlijk los zou moeten laten. Wakker liggen is dus niet alleen een kwestie van je ogen open hebben.

Slaap staat ook symbool voor de dood. Angst voor de dood of trauma wat te maken heeft met de dood kan slapen verhinderen. In slaap vallen kan namelijk eng voelen door deze trauma’s. Deze trauma’s kunnen net zoals de situaties die ik net beschreven heb voortkomen uit erfelijk trauma. De trauma’s die in de levens van je voorouders zijn voortgekomen uit omstandigheden rondom de dood zorgen bij jou nog voor een angst. 

Angst en trauma

Trauma en angst voor de dood kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de manier waarop we slapen, waardoor allerlei slaapproblemen ontstaan, zoals slapeloosheid, nachtmerries en nachtelijk zweten. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder erfelijk familietrauma. Het trauma zorgt ervoor dat jouw zenuwstelsel niet goed kan ontspannen tijdens het slapen. Of het veroorzaakt een weerstand tegen het gevoel van in slaap vallen. 

In mijn sessies zie ik regelmatig dat mensen met slaapproblemen helemaal vol zitten met spanning. Hun zenuwstelsel zit vol met stress dat voortkomt uit trauma. Hun lichaam is helemaal opgebrand van alle spanning. De ontlading die we tijdens de sessies veroorzaken zorgt ervoor dat ze weer met ontspanning hun leven kunnen leiden. Hierdoor slapen ze ook weer stukken beter!

Zo had ik laatst een sessie met een man van midden twintig. Zijn leven werd ontzettend bemoeilijkt door angsten. Hij was ontzettend bang voor de dood, sliep slecht en was onder andere bang voor het donker en bang om te zwemmen. Zelfs het fietsen langs water veroorzaakte al angstgevoelens. Tijdens de sessie kwamen we uit bij een voorouder die in het donker te water geraakt was en toen verdronk. Door dit trauma te doorleven kon hij weer doorslapen en verdwenen zijn angsten. 

Ben je benieuwd hoe een sessie met mij jou kan helpen? Neem contact met mij op, dan kunnen we een kennismakingsgesprek inplannen!

Ontdek de sleutel tot een diepe, herstellende slaap met mijn gloednieuwe online audio cursus: “Van Nachtwaker naar Nachtrust”. Deze zorgvuldig samengestelde cursus biedt je niet alleen waardevolle slaaptips voor de nacht, maar ook praktische opdrachten voor overdag, ontworpen om je slaapervaring volledig te transformeren.

Gun jezelf de rust die je verdient en maak gebruik van de exclusieve kennismakingsprijs van slechts €33.

 

Klik nu hier en begin de reis naar betere nachten en energiekere dagen!