Dromen; wat ze jou kunnen vertellen
Wat is de betekenis van jouw dromen? Heb jij een bepaalde droom of nachtmerrie die maar terug blijft komen, of droom je soms iets heel vreemds? Deze dromen kunnen meerdere oorzaken hebben. Ondanks dat er nog veel onbekend is over onze hersenen als deze in slaapstand staan, is er ook ontzettend veel wat we wél weten. Wat kunnen dromen jou leren en vertellen?
“Het is maar een droom”
Waarschijnlijk herken je het wel. Misschien uit je eigen leven of anders uit een film. Je had als kind een ontzettend enge nachtmerrie waardoor je ‘s nachts opeens rechtop in je bed zit. Je moeder kwam je troosten en zei dan: “Het is maar een droom, je kan gewoon weer gaan slapen”. En je moeder heeft gelijk. Het is een droom, dus je gaat niet echt opgegeten worden door een monster dat opeens uit je kast komt. Ik heb alleen wel een probleem met het woordje “maar”.
Een droom is namelijk nooit “maar” een droom. Het is niet voor niks dat door de geschiedenis heen een droom altijd als iets bijzonders is gezien. Ontzettend veel inheemse stammen zien dat de droom ontzettend veel waarheden en lessen bevat. Maar ook de oude Grieken vonden waarde in de droom. Ze zagen dromen als boodschappen van de ziel, die zowel de toekomst als het verleden konden duiden. Er waren daadwerkelijke droomvertalers die soms zelfs de strategie in militaire operaties hielpen creëren. Aristoteles zag dat dromen een hulpmiddel waren om ziekten te herkennen en op te lossen.
Ook in de toonaangevende religies hebben dromen een grote rol. In het Joodse geloof zien ze dromen als belangrijke boodschappen. In de Islam worden dromen omschreven als boodschappen van Allah. En ook in de bijbel wordt ontzettend veel gesproken over dromen.
Ook toonaangevende wetenschappers zoals Sigmund Freud en Carl Jung schreven over hoe dromen onderliggende betekenissen hebben.
Wat je droom jou kan vertellen
De droom die jij hebt kan veel zeggen over de processen, obstakels of trauma’s waar je op dit moment doorheen gaat. Rouwverwerking kan er namelijk voor zorgen dat jouw geest zich gaat uiten in jouw dromen. Tijdens jouw nachtrust laat jij namelijk de controle los. Dus het kan zijn dat je bewuste brein een gebeurtenis aan het verbergen is, waardoor je er overdag geen last van hebt. En dat je deze gebeurtenis via je droom wordt verwerkt. Omdat je tijdens je slaap de controle loslaat verdwijnt ook jouw angstfilter. En omdat slaap symbool staat voor de dood zal je ’s nachts meer moeite hebben met slapen, of enge dromen hebben, als er in jouw familielijn een trauma rondom de dood bestaat. In deze blog die ik laatst schreef leg ik dit verder uit.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de traumatische gebeurtenis aan het herbeleven bent in je droom. Waardoor je letterlijk het trauma opnieuw meemaakt. Het kan ook zijn dat je dromen hebt die voor jouw gevoel nergens op slaan. Maar ook willekeurige en onsamenhangende beelden kunnen een diepere betekenis hebben.
Ik denk dat vele van ons de droom wel eens hebben gehad. Je bent gewoon wat aan het doen en opeens val je. Je zit rechtop in de bed omdat je door deze val gelijk wakker schrikt. De aanleiding voor deze droom is dat je onzekerheid voelt in je leven. Letterlijk even niet weten waar je je aan vast kunt houden, waardoor je valt. Maar ook de reden waarom je valt kan je extra inzichten geven. Zo vertelde iemand mij dat hij droomde dat hij van de schommel viel omdat zijn moeder hem te hard duwde. Ik denk dat je mij wel volgt als ik je vertel dat dit staat voor een onzeker gevoel in de moeder-kind band.
Een ander bekend voorbeeld is de droom dat je tanden uitvallen. De achterliggende boodschap van deze droom is onmacht en zelfvertrouwen. Het kan zijn dat je in je leven door een situatie heen gaat waar je geen invloed op hebt. Of dat je niet zeker genoeg bent over hoe je een bepaalde situatie aangaat.
Wat kan je doen?
Omdat dromen onze gevoelens, angsten en trauma’s weergeven kan je een droom ook gebruiken om je trauma’s te helen. Er zit namelijk niet alleen een boodschappende kracht in je dromen, maar ook een helende kracht. Deze kracht kan je op verschillende manieren benutten.
Bijvoorbeeld door je dromen op te gaan schrijven in een droomdagboek. Probeer elke droom die je hebt op te schrijven. Schrijf op wat je zag, hoorde, voelde en ervaarde. Ook als je droom onsamenhangend lijkt, is het belangrijk om alles op te schrijven. Juist dan kan je met behulp van je dagboek patronen gaan ontdekken. Het bijhouden van een droomdagboek helpt je patronen te ontdekken en veranderingen op te merken.
Als je trauma’s identificeert kan je deze gaan oplossen. Meditaties kunnen daarbij helpen. Ook visualiseren kan helpen. Door bijvoorbeeld voor het slapen een briefje te schrijven over wat je graag wil bereiken in je droom, zal je onderbewustzijn hiermee aan de slag gaan. Ook bewust nadenken hoe je wil dat een droom eindigt als er een bepaalde droom steeds terugkomt. Jij hebt namelijk ontzettend veel invloed op hoe jouw dromen gaan verlopen. Het is een kwestie van je eigen kracht benutten.
Waarom ik dromen gebruik
Jouw droom is dus zeker niet zomaar een droom. Het zegt ontzettend veel over de huidige situatie waar je nu in leeft. Daarom gebruik ik dromen ook in mijn trajecten. Ze kunnen heel veel vertellen over de trauma’s die jij met je meedraagt. Ook kan ik door dromen te analyseren begrijpen hoe bepaalde familiesystemen in elkaar zitten.
Heb jij last van trauma en wil je daar graag vanaf? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mij. Samen kunnen we werken aan het helen van oude wonden en het transformeren van je leven naar innerlijke rust en vrede. Neem hier contact met mij op en plan een kennismakingsgesprek in. Ik ben ontzettend benieuwd naar jouw unieke verhaal!