Blog voor het bedrijf Bolsius

Eén op de vijf werkende mensen kampt met slaapproblemen. Maar dit probleem aankaarten is voor velen nog een stap te ver. Daarom gaat Bolsius nu meer aandacht geven aan slaap.

Gemiddeld slapen werkende Nederlanders 7 uur per nacht, mensen met slaapproblemen slapen gemiddeld bijna een uur minder, de meest genoemde redenen hiervoor zijn; vroeg wakker, en niet door kunnen slapen. Maar ook hebben mensen moeite met in slaap komen door piekeren en stress.

De gevolgen hiervan worden niet altijd overzien. Veel werknemers en werkgevers zijn zich niet bewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer.
Variërend van concentratieproblemen tot het maken van fouten, daarnaast raken werknemers hun motivatie kwijt en heb je meer kans op liegen en irritaties.

Vaak worden privé omstandigheden als oorzaak aangevoerd voor de slechte nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat dit net zo vaak werk gerelateerd is, oorzaken zijn een teveel aan werk en het niet kunnen loslaten van het werk. In de avond laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek met een collega kunnen grote invloed hebben op onze nachtrust.

Ondanks dat slaapproblemen nadelige effecten hebben op ons dagelijkse functioneren, maken we dit maar zelfden bespreekbaar op het werk.
Mocht je merken dat je hier last van hebt, spreek dan de bedrijfsarts of het HR team aan. Deze hebben contact met slaapexpert/coach Mark Schadenberg.

Hierbij tips die kunnen zorgen voor een goede nachtrust.

Zorg voor vaste slaap en wektijden.
Het liefst heeft je lichaam regelmaat, nu is ons leven niet bepaald regelmatig. Maar het is belangrijk dat je rond hetzelfde uur naar bed toe gaat. Niet de ene keer om 22:00 en de andere om 00:30. Hier zorg je ervoor dat je in een sociale jetlag komt. Je slaap-waakritme wordt verstoord en dit uit zich de volgende dag. Je mag best een uurtje langer in bed blijven op vrije dagen. Mocht je chronische slaapproblemen hebben dan is een strikt bed en opstaan moment enorm belangrijk.

Creëer een avondroutine.
Het grootste probleem dat mensen wakker houdt naast stress is het ineens afsluiten van je dag. Ons brein krijgt enorm veel prikkels gedurende de dag en heeft tijd nodig om tot rust te komen. Daarom adviseer ik als slaapexpert mensen om een routine aan te brengen voor het slapengaan.
Stop bijvoorbeeld 1,5 uur voor het slapen met mailen en telefoon gebruik, dim vervolgens je lampen (dit geeft je lichaam het sein om zich klaar te maken voor de nacht). Maak een to-do list en leg alles klaar voor de volgende dag (dit voorkomt stress in de ochtend).
Vervolgens een lauw warme douche en richting bed.

Plan rust in overdag
Het liefst willen we elke minuut benutten. Maar in de middag even een powernap van 20 minuten, of een rustige wandeling kan er voor zorgen dat je meer energie krijgt gedurende de rest van de dag. Heb je een stressvolle dag gehad dwing jezelf niet de sportschool in maar ga heerlijke wandelen met fijne muziek op. Door meer rust in te plannen zal je lichaam je dankbaar zijn en ook fijner en dieper slapen.

Podcast bedweters

 

Voor de werknemers die vooral onregelmatig werken bij Bolsius staat er nu een podcast aflevering online “Optimaal presteren voor mensen die onregelmatig werken”

 

 

Slaap lekker!

 

Mark Schadenberg

Meld je aan!