Nachtelijke spiertrekkingen.
Misschien heb je het zelf al eens ervaren: S’nachts wakker worden door een spiertrekking of kramp.
Dit kan je slaapkwaliteit en de tijd hoe snel je in slaap valt enorm beïnvloeden.
Vandaag neem ik de veel voorkomende onderliggende oorzaken hiervan onder de loep. Zodat jij weet wat je moet doen om s nachts beter en gezonder te slapen.
Hoe komt het?
Als je het ooit hebt meegemaakt hoef ik je niet te vertellen hoe vreemd of eng het kan zijn. Midden in je slaap wakker worden van een stuiptrekking of erger een spier die verkrampt.
Er is geen algemene reden waarom dit gebeurt, maar de volgende zaken kunnen een invloed hebben op dit vervelende kwaaltje:
Voedingsstoffen.
Vaker hoor je mij vertellen dat wat je eet invloed heeft op je slaap en ook hoe je over de dag functioneert. Als je dus niet alleen in je slaap maar ook overdag last hebt van spiertrekkingen kan dit komen door een tekort aan vitamine D, vitamine B12 of een onbalans van calcium.
Vitamine D: is essentieel voor de opname van calcium, als je vitamine D te laag is kan je last hebben van spiertrekkingen of spasme in de handen en voeten.
Vitamine B12: Tekenen van B12 te kort zijn onder meer spiertrekkingen of spasmen evenals gevoelloosheid en zwak voelen.
Calcium onbalans: Dit treed op als je een magnesium tekort hebt en te hoog calcium/magnesium verhouding. Studies suggereren dat magnesium tekorten spiertrekkingen en spasmen veroorzaken wanneer calcium te hoog wordt en zenuwen overprikkelt.
Als je alleen in de nacht spiertrekkingen/krampen ervaart kan dit een gevolg zijn van stress en angsten. Trillingen in de nacht worden vaak hypnotische schokken genoemd, deze kunnen worden veroorzaakt door chronische angst/stress. Vaker vertelde ik al de invloed van stress op je slaapkwaliteit.
Uit een studie die verband onderzocht tussen hogere niveaus van stress en hypnotische schokken of spiertrekkingen in de nacht, bleek dat niet alleen emotionele stress in verband kon worden gebracht met meer spiertrekkingen.
Zo bleek dat een overmatige cafeïne inname je centrale zenuwstelsel kan overbelasten en spasmen, krampen en spiertrillingen veroorzaken en ook leiden tot hypnische schokken terwijl je probeert te slapen. Nicotine en andere stimulerende middelen kunnen ook de oorzaak zijn, vooral als gebruik hiervan dicht bij de slaaptijd ligt.
Lichaamsbeweging
Zoals ik vaker vertel is lichaamsbeweging essentieel voor onze gezondheid en voor onze slaap, regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van slaap-waakcycli. Maar vlak voor het slapen gaan (vooral intensieve lichaamsbeweging) kan op zijn minst spiertrekkingen tijdens het slapen verergeren. Sporten vlak voor het slapen geeft je spieren weinig tijd om te ontspannen, wat leidt tot een opgewonden zenuwstelsel en mogelijke slechte nachtrust.
Bewegingsstoornis
Als je meer dan af en toe spiertrekkingen ervaart en alle voorgaande dingen kan afstrepen is het mogelijk dat je een slaap bewegingsstoornis hebt zoals het restless leg syndroom, in veel opzichten is dit syndroom nog een mysterie. Wat we wel weten is dat het niet alleen tintelende en kruipende sensaties kan veroorzaken tijdens je slaap, maar ook spiertrekkingen. De meeste mensen ervaren een drang om te bewegen en dit resulteert in een verstoorde slaap.
Wat kun je er aan doen?
Ongeacht de oorzaak kunnen nachtelijke spiertrekkingen je energie verlagen; het moeilijk maken om in slaap te komen en te blijven; en je algehele slaapkwaliteit schaden.
Om je spieren te ontspannen voor de nachtrust geef ik je de volgende tips:
-Laat je controleren op een vitamine/mineralen te kort. Ga er nooit vanuit en stel geen zelfdiagnose, raadpleeg een arts voor een bloedonderzoek en laat je arts een juiste dosering stellen voor je vitamine/mineralen inname.
-Ik adviseer al mijn cliënten om 30 min voor het slapen magnesium suppletie te nemen.
-Beheers angsten en stress. Geef jezelf elke dag de tijd om te ontspannen, beweeg minstens 15 minuten en ga naar buiten.
-Sport niet te laat. Komt dit niet uit in je schema probeer je sportmoment voor het slapen niet te intensief te doen en doe enkele lichte rek en strek oefeningen voor het slapen gaan.
-Denk aan je cafeïne consumptie over de dag, en vooral rond je slaaptijd. Het liefst geen cafeïne meer na 14 uur. Het blijft immers 7 uur in je lichaam. Onthoud dat in thee, softijs, chocolade en zelfs in de cafe ook cafeïne zit.
Slaap jij slecht en wil je hier graag verandering in? Lees dan snel mijn boek “Van slaapwandeling naar droomleven”
Nieuw!
Ontdek de sleutel tot een diepe, herstellende slaap met mijn gloednieuwe online audio cursus: “Van Nachtwaker naar Nachtrust”. Deze zorgvuldig samengestelde cursus biedt je niet alleen waardevolle slaaptips voor de nacht, maar ook praktische opdrachten voor overdag, ontworpen om je slaapervaring volledig te transformeren.
Gun jezelf de rust die je verdient en maak gebruik van de exclusieve kennismakingsprijs van slechts €33.
Klik nu hier en begin de reis naar betere nachten en energiekere dagen!
Slaap lekker.
Mark Schadenberg