Verbeter jouw slaapscore met Garmin

Slapen, het is voor mij altijd een belangrijk thema geweest en dan met name omdat ik niet goed kón slapen. Na meerdere missies als beroepsmilitair te hebben meegemaakt ervaarde ik veel innerlijke onrust en onderdrukte angsten. Hetgeen mijn lichte vorm van PTSS veroorzaakte en daarbij ook slaapproblemen. Deze klachten leidden weer tot problemen in mijn dagelijkse leven. Sinds die tijd ben ik mij gaan verdiepen in ‘slaap’, heb ik mijzelf ontwikkeld tot slaapexpert en help ik in deze rol mensen die innerlijke rust te vinden om beter te kunnen slapen. Een horloge dat jouw slaap score bijhoudt – zoals de Garmin Venu 2 – kan in dit proces zeker een goede rol spelen. Verbeter jouw slaapscore met Garmin en word een expert in slapen!

Goede score!

Al tijdens mijn tijd bij Defensie, droeg ik verschillende smartwatches van Garmin. Naast de GPS functie die ik veelal inzette, genoot ik ervan om alles te kunnen tracken. Aan de hand van de verzamelde data kun je immers conclusies trekken en aanpassingen doen in jouw levensstijl. Inmiddels bezit ik een Garmin Venu 2 smartwatch waarmee ik heel veel in kaart breng; van mijn stresslevel tot mijn slaapscore. Want als slaapexpert kijk ik hier elke ochtend natuurlijk vol verwachting naar. Of de score matcht met mijn eigen gevoel over de nacht? 9 van de 10 keer wel! Verbeter ook jouw slaapscore met Garmin, het is de investering dubbel en dwars waard.

Slaap zacht, slaap diep

Met de Garmin Venu 2 track je natuurlijk ook wanneer je precies in slaap valt en wanneer je wakker wordt. In het meest gunstige geval slaap je iedere nacht tussen de 7 en 9 uur. Een nacht van minder dan 6 uur is niet erg goed voor je lichaam en zal op den duur voor onnodige blessures en gezondheidsproblemen zorgen. Hoewel mijn nachten de afgelopen maanden iets minder stabiel zijn – mijn vriendin is zwanger en ons eerste kindje staat op het punt om te komen – zorg ik er wel voor dat ik iedere nacht voldoende slaap heb. Daarbij is de diepe slaap erg belangrijk voor het herstel van jouw lichaam. Als slaapexpert hanteer ik de regel dat je ongeveer 20 tot 25% van jouw nacht in een diepe slaap wilt zijn. Is het percentage voor jou lager, dan wordt het tijd om kritisch te kijken naar jouw slaaphygiëne.

Schone slaapster

Slaaphygiëne? Natuurlijk zijn fris gewassen beddengoed en lakens heerlijk om tussen te liggen, maar met slaaphygiëne bedoel ik eigenlijk het wegnemen van prikkels die er voor zorgen dat jouw lichaam niet makkelijk op ruststand gaat. Ik zorg er dan ook altijd voor dat mijn kamer goed donker is. Zelfs de wekker die maar zacht licht afgeeft draai ik om. Dit laatste zorgt er ook nog eens voor dat mocht je wakker worden gedurende de nacht, je jezelf niet gaat focussen op hoe laat het nu precies is. Verder is het belangrijk dat je richting bedtijd naar jouw slaap toe werkt. Beperk jouw schermgebruik, dim het licht en vermijd harde geluiden. Met deze tips zie je mijn slaapscore – en die van jou – eenvoudig stijgen.

3 GOUDEN TIPS VOOR EEN BETERE NACHTRUST

Zorg dat je altijd rond hetzelfde tijdstip naar bed toe gaat.

Door elke dag rond hetzelfde tijdstip te gaan slapen, zal jouw biologische klok het beste fungeren. Je valt makkelijker in slaap en hebt meer energie gedurende de dag.

Creëer een avondroutine
Het dagelijks afbouwen van jouw dag middels een avond routine, geef jij jouw lichaam en hersenen een seintje dat het okay is om te gaan slapen. Eén van mijn routines is het doen van ademhalingsoefeningen. Met mijn Garmin venu 2 doorloop ik deze oefening om vervolgens direct in slaap te vallen. Ademhalingsoefeningen verlagen namelijk spanning en stress in je lijf. Zien hoe het werkt? Check mijn Instagram post.

Zorg elke dag voor daglicht en beweging

Om goed en diep te kunnen slapen, maar ook lekker in je vel te zitten, is voldoende beweging enorm van belang. Door elke dag te bewegen en jezelf bloot te stellen aan daglicht, maakt jouw lichaam serotonine  aan, beter bekend als het ‘feel good hormoon. Deze stof is op zijn beurt weer nodig voor de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je helpt om richting slaapstand te gaan. Bovendien is beweging een manier om te ontladen en daarmee stress af te vloeien. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen… of wanneer je wat meer body battery hebt voor een heftige workout.

Verbeter jouw slaapscore met Garmin en word een expert in slapen

Als slaapexpert krijg ik veel vragen over slaapproblemen, hoe deze te verhelpen en hoe de kwaliteit van de nachtrust te verbeteren. Mijn wedervragen zijn dan altijd de volgende: is de kamer donker genoeg en heb je geen last van geluid(en)? Stop je op tijd met het gebruik van smartphone en laptop? Bouw je de dag langzaam af? Stress in je lijf, ook van bijvoorbeeld te laat op de avond sporten, kunnen funest zijn voor een goede nachtrust.

De spreekwoordelijke batterij opladen: een hogere slaapscore

Je kent hem wel, de uitdrukking ‘even je batterij opladen’. Met de Body Battery functie van de Garmin Venu 2 wordt dit wel heel letterlijk. Het horloge heeft twee functies die je hierbij helpen: het meten van jouw stresslevel en jouw energiepeil. Door beiden goed in te gaten te houden, is het mogelijk om hierop te sturen. Ervaar ik bijvoorbeeld veel stress, dan pak ik rustmomenten zoals een powernap. Is mijn body battery laag, dan ga ik voor meer ontspannen beweging in plaats van forse krachttraining. Voor mij een uitdaging, gezien ik het liefst altijd ‘vol gas’ ga. Toch is het beter om door de dag heen naar mijn lijf te luisteren. Het verbetert overduidelijk mijn slaapkwaliteit.

Verbeter jouw slaapscore, beweeg met plezier

Zoals ik al eerder schreef, is voldoende beweging super belangrijk voor een goede nachtrust. Het helpt dus mee als je hetgeen wat je doet ook echt leuk vindt. In de Garmin Connect app is het mogelijk om je eigen workout of yoga routine aan te maken, welke je vervolgens op je smartwatch afspeelt. Ik houd van trainingsprogramma’s en het is dan ook ideaal om niet meer met mijn telefoon of een briefje met notities door de sportschool te lopen om mijn routine te kunnen uitvoeren. De data die ik haal uit elke sportsessie, zet ik weer in om mijn workout routines te verbeteren, mijn prestaties te tracken en natuurlijk mijn (sport)doelen te behalen! En met voldoende beweging verbeter je uiteindelijk ook nog eens jouw slaapscore met Garmin.

Mijn slaapbuddy

Kortom, ik heb mijn slaapbuddy gevonden. Wil jij hem ook? Check deze link! Want ik zeg je; van een goede nachtrust wordt iedereen een leuker mens! Slaap lekker 🙂

Meer lezen over het verbeteren van jouw slaapscore? Lees hier meer.

Meld je aan!