Wat als je grootste angsten niet van jou zijn?

Wat als je grootste angsten niet van jou zijn, maar van hen?

Heb je ooit nagedacht over de oorsprong van je diepste angsten bijv vliegangst, faalangst etc? Wat als die angsten niet eens van jou zijn, maar van je voorouders? Dit idee wordt ondersteund door epigenetica en het concept van erfelijk familietrauma. Laten we dieper ingaan op hoe trauma’s van vorige generaties jou vandaag de dag nog steeds kunnen beïnvloeden en wat je kunt doen om deze cirkel te doorbreken.

Epigenetica: De wetenschap van erfelijke (emotionele) invloeden

Epigenetica is een relatief jong onderzoeksgebied binnen de biologie dat zich richt op hoe onze genen worden in- of uitgeschakeld door omgevingsfactoren en ervaringen. Hoewel onze DNA-sequentie onveranderd blijft, kan de expressie van onze genen – dat wil zeggen hoe deze genen worden geactiveerd – worden beïnvloed door externe factoren zoals stress, trauma, en zelfs voeding. Deze veranderingen in genexpressie kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Met andere woorden, de ervaringen van je ouders en grootouders kunnen invloed hebben op hoe jouw genen zich gedragen.

Erfelijk Familietrauma: Trauma Over generaties heen

Erfelijk familietrauma, ook wel intergenerationeel trauma genoemd, verwijst naar het idee dat onopgeloste trauma’s van ouders of voorouders kunnen worden doorgegeven aan hun kinderen en kleinkinderen. Dit kan zowel via opvoeding en omgeving gebeuren, maar ook via epigenetische veranderingen die plaatsvinden als reactie op traumatische gebeurtenissen.

Bijvoorbeeld, kinderen en kleinkinderen van oorlogsoverlevenden kunnen symptomen van angst, depressie, en stress vertonen, zelfs als ze zelf de oorlog niet hebben meegemaakt. De oorspronkelijke trauma’s kunnen veranderingen in de genexpressie hebben veroorzaakt, die vervolgens zijn doorgegeven aan de volgende generaties. Dit betekent dat je misschien worstelt met angsten of gedragingen die niet voortkomen uit jouw eigen ervaringen, maar uit de ervaringen van je voorouders.

Lees ook: Dit zijn de 10 symptomen van erfelijk familie trauma 

De impact van erfelijk familietrauma op jouw leven

Stel je voor dat je een onverklaarbare angst hebt voor een bepaalde situatie, zoals het hebben van onvoldoende middelen of het verliezen van je vrijheid. Als je onderzoek doet naar je familielijn, zou je kunnen ontdekken dat een van je grootouders in extreme armoede heeft geleefd of gevangen heeft gezeten. Hoewel je deze gebeurtenissen zelf niet hebt meegemaakt, kunnen de angsten en overlevingsmechanismen die je grootouder ontwikkelde via epigenetische veranderingen op jou zijn overgedragen.

Dit betekent niet dat je gedoemd bent om met deze angsten te leven, maar eerder dat er een biologische verklaring kan zijn voor waarom je zo voelt. Door je bewust te worden van deze geschiedenis en de epigenetische invloeden, kun je beginnen met het proces van heling en het doorbreken van deze cyclus, zodat je toekomstige generaties een lichter erfgoed kunt doorgeven.

Het ontdekken van je familielijn: een stap naar loslaten.

Het ontdekken van je familielijn is een krachtig instrument om te begrijpen waarom je bent zoals je bent. Door verhalen van je familie te onderzoeken, patronen te herkennen, en te begrijpen hoe trauma en ervaringen van generatie op generatie zijn doorgegeven, krijg je de kans om deze lastige erfenis aan te pakken. Dit kan door bijv de cursus : Voorouderlijke wijsheid    Of door een sessie te boeken

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent in deze reis. Veel mensen ontdekken dat hun angsten, gedragingen of zelfs fysieke aandoeningen kunnen worden teruggeleid naar trauma’s in hun familiegeschiedenis. Door deze patronen te herkennen en te begrijpen, kun je de controle terugnemen over je eigen leven en de keten van erfelijk trauma doorbreken.

Hoe kun je dit  Doorbreken?

De eerste stap in het doorbreken van de cyclus van erfelijk familietrauma is bewustwording. Erken dat sommige van je angsten en gedragingen misschien niet helemaal van jou zijn, maar diep geworteld zijn in je familielijn. Vervolgens kun je werken aan het loslaten van deze lasten door middel van therapie, mindfulness, en zelfreflectie door middel van je af te schrijven.

Het doorbreken van de patronen en gevoelens betekent ook dat je toekomstige generaties bevrijdt van deze onbewuste patronen. Door bewust te kiezen voor heling en het beëindigen van deze cyclus, geef je je kinderen en kleinkinderen de kans op een vrijer en gelukkiger leven. Dit is ook waarom ik deze weg in geslagen ben als therapeut.

Conclusie: Het verleden hoeft je toekomst niet te bepalen

Epigenetica en erfelijk familietrauma laten zien dat de ervaringen van onze voorouders een diepgaande invloed kunnen hebben op ons leven. Maar het goede nieuws is dat we de kracht hebben om deze cyclus te doorbreken. Door bewust te worden van deze invloeden en actief te werken aan heling, kunnen we een lichter erfgoed doorgeven aan toekomstige generaties. Het verleden hoeft je toekomst niet te bepalen.

 

Mocht je nog meer willen zien kijk dan deze gratis masterclass!

 

-Mark Schadenberg

Meld je aan!