Tips voor bewust ouderschap

Erfelijk familietrauma heeft een diepgaande invloed op ons leven, het vormt onze emotionele welzijn en relaties. Het erkennen en aanpakken van dit diepgewortelde trauma is essentieel voor persoonlijke groei en het creëren van een stralende toekomst. In deze blogpost zullen we het concept van erfelijk familietrauma verkennen, de effecten ervan bespreken en praktische stappen bieden voor genezing. Als je op zoek bent naar ondersteuning op jouw genezingsreis, sta ik Mark Schadenberg klaar om je te begeleiden op het pad van genezing en transformatie.

Opvoeden met trauma; tips voor bewust ouderschap

 

Opvoeden is natuurlijk een uitdagende taak op zichzelf, maar het kan nog complexer zijn als je als ouder te maken hebt met trauma. Want of je het nou wil of niet, trauma heeft invloed op de manier hoe jij jouw kinderen opvoedt. Het brengt uitdagingen met zich mee, die de relaties met jouw kinderen vormgeven. Zelf heb ik veel traumawerk gedaan om zo de beste versie van mijzelf te worden voor mijn kind. Maar welke stappen moet je nemen om je kinderen op te voeden zonder dat ze last hebben van jouw trauma’s? Ik deel graag mijn kennis en tips!

Afgelopen februari sprak ik op de gezondheidsbeurs voor een zaal vol met prachtige bewuste mensen. Ik kreeg daar een vraag waar ik nog vaak over nadenk: “Hoe voorkom ik dat ik mijn trauma’s doorgeef aan mijn kinderen?”. Helaas moest ik mevrouw teleurstellen. “Als je al kinderen hebt, zijn je trauma’s al doorgegeven”. Gelukkig betekent dit niet dat er geen hoop is. Want ondanks dat je kinderen je trauma al geërfd hebben, kan dit trauma nog wel opgelost worden. Om dit te doen is het nodig dat jij als ouder jouw stukken aangaat. Hoe kan je ervoor zorgen dat trauma’s minder invloed hebben op jouw manier van opvoeden? Hier zijn mijn grootste tips!

Zorg goed voor jezelf

Als jij traumatische ervaringen hebt meegemaakt, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Trauma kan emotionele en fysieke belasting met zich meebrengen, en het is van essentieel belang om je eigen welzijn te waarborgen. Dit kan onder andere betekenen dat je hulp zoekt, tijd neemt voor jezelf en jezelf toestemming geeft om grenzen te stellen en rust te nemen. Want door goed voor jezelf te zorgen, ben je beter in staat om voor je kinderen te zorgen.

Om goed voor jezelf te zorgen is het ook ontzettend belangrijk om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren. Zoek mensen om je heen die jou ondersteunen tijdens jouw helingsproces. Dit kan bestaan uit vrienden, familieleden, therapeuten, of zelfs andere ouders die vergelijkbare ervaringen hebben gehad. Opvoeden na trauma kan zwaar zijn. En dat hoef je niet alleen te doen!

Gun jezelf de tijd om bezig te zijn met je emoties. Doe activiteiten zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness, meditatie, of lichaamsbeweging. Dit kan je helpen om je emoties beter onder controle te houden. Hierdoor ben je rustiger tijdens het opvoeden van je kinderen.

Wees eerlijk over trauma

Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van je trauma. Wees eerlijk naar jezelf dat jij nog trauma bij je draagt. Wees eerlijk over de mogelijke effecten dat trauma heeft op jouw leven. Door jezelf te informeren over trauma en de mogelijke gevolgen ervan, kun je beter begrijpen waarom jij bepaald gedrag vertoont. Gedrag wat ook invloed heeft op jouw kinderen.

Emoties kunnen een belangrijke rol spelen bij trauma. Heb een zo open mogelijke communicatie met jouw kinderen. Kinderen voelen feilloos aan dat er wat mis is met je. Wees dan eerlijk als jouw kinderen ernaar vragen. Je wil eerlijkheid van je kinderen, dus voedt ze op met eerlijkheid en openheid. Op die manier moedig je je kinderen aan om ook open over hun emoties te praten. Zo kunnen ze bewuster omgaan met de emoties die ze voelen, maar ook met de emoties die jij zelf voelt.

Zo bouw je ook een veilige hechting tussen jou en je kinderen. Iets wat ook van cruciaal belang is bij het opvoeden. Een veilig gevoel zorgt er bij kinderen onbewust voor dat ze jou beter zullen vertrouwen.

Nog even alle tips op een rij:

  • Geef prioriteit aan zelfzorg
  • Zorg voor een veilige en ondersteunende omgeving
  • Doe activiteiten om je emoties te controleren
  • Wees eerlijk over je trauma
  • Wees eerlijk over je emoties

Trauma’s oplossen

Je trauma’s oplossen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar dit geeft uiteindelijk de grootste verlichting tijdens het opvoeden. Ga je trauma’s aan en doorleef ze. Zodat de stressreactie uit je systeem kan.

Wil jij aan de slag met jouw trauma? Ik doe elke maand 12 enkele sessies. Hier gaan we samen op onderzoek uit naar de trauma’s die jou in je dagelijks leven belemmeren. Neem hier contact met mij op om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven! Zo gaat opvoeden met trauma makkelijker zijn.

Meld je aan!